Dr Radmilo Petrović: U toku smo trećeg talasa, ne verujem da će biti gori od prethodnog VIDEO

Srbiju je zahvatio treći talas koronavirusa, tako da u narednim danima treba očekivati porast broja obolelih, procenjuje Krizni štab. Najviše novoobolelih je u Beogradu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2020.

15:58

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

"Treći talas je u toku. Sad je ovo njegova uzlazna putanja i nema šanse da nas ne zahvati. Lično mislim da neće biti gori od predhodnih, a koliko će biti bolji, to je stvar za diskusiju", kaže dr Radmilo Petrović, epidemiolog i vakcinolog, koji je više od trideset godina radio u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" i bio jedan od lekara koji su se svojevremeno izborili sa iznenadnom pojavom virusa velikih boginja.

On kaže da će se situacija dodatno promeniti, najkasnije za nedellju dana, jer imamo mnogo inficiranih.

Kako je objasnio za "150 minuta", imunitet se stvara na dva načina, bilo prirodnim putem, odnosno kontaktom sa koronavirusom kada naš organizam stvara odbrambene mehanizme, i veštačkim putem, putem vakcinacije.

"Jedan i drugi treba da zajedno iznose preko 60 odsto populacije da bi imali kolektivni imunitet i da bi virus izgubio na virulenciji, agresivnosti i širenju.
Ja sam za to da treba početi sa vakcinom koja prva stigne jer koronavirus nije ni malo bezazlen. Smrtnost od neželjenih pojava koju neka vakcina može da da je 100 puta ređa od smrtnosti od kovida 19."

Prema njegovim rečima, vakcina je antigen - strano telo i organizam reaguje odbranom od njega.

"Reakcije na vakcinu mogu da budu lokalne - na mestu davanja i one su bezazlene i ne treba im pridavati pažnju, zatim opšte poput temperature, i to su pojedinačni slučajevi. U 1:100.000 ili 1:200.000 su teške neurološke komplikacije, ali grupa stručnjaka treba da utvrdi da li je to uzročno-posledična veza sa vakcinom ili nije", napominje dr Petrović.

A kada ćemo saznati da li je vakcina posledica biološkog rata saznajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: