Prvi čovek izlečen od HIV-a sada ima rak u terminalnoj fazi

Timoti Rej Braun, prva osoba za koju se zna da je izlečena od HIV infekcije, kaže da je sada smrtno bolestan od recidiva raka, kojim je podstaknuto njegovo istorijsko lečenje pre 12 godina.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 25.09.2020.

18:20

Default images
Foto: Depositphotos / bezikus

Amerikanac je godinama bio poznat kao berlinski pacijent, a imao je transplantaciju u Nemačkoj od donora sa prirodnom rezistencijom na virus side.

Prilikom lečenja leukemije, Braun je najpre tretiran radijacijom, a potom je primio novu koštanu srž zdravog donora.

Nakon tretmana, ne samo da je Braunova leukemija bila u remisiji, nego se i HIV virus smanjio na nivo koji nije mogao da se detektuje u organizmu. Iako Braun od tada nikad više nije uzimao antiretroviralne lekove, koje inače uzimaju pacijenti zaraženi HIV-om, a koji za cilj imaju održavanje imuniteta i držanje virusa pod kontrolom, HIV se u njegovom organizmu nikad više nije pojavio.

Ali u intervjuu za Asošiejted pres Braun je rekao da se njegov rak vratio prošle godine i da se proširio. Trenutno prima negu u Palm Springsu, u Kaliforniji, gde inače i živi.

"Još mi je drago što sam je imao", rekao je Braun o svojoj transplantaciji.

To je, kako je istakao, otvorilo "vrata kojih ranije nije bilo" i podstaklo naučnike da rade više na pronalaženju leka.

"Timoti je dokazao da se HIV može izlečiti, ali to nije ono što me inspiriše kod njega", rekao je dr Stiven Deks, specijalista za sidu sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, koji je sa Braunom radio na daljem istraživanju leka.
Foto: Depositphotos/ vilevi
"Uzeli smo mu komade creva, uzeli smo komade limfnih čvorova. Svaki put kad bi se od njega zatražilo da nešto učini, pojavio se sa neverovatnom gracioznošću", rekao je Deks.

Braun je Amerikanac koji je radio kao prevodilac u Berlinu devedesetih kada je saznao da ima HIV. Godine 2006. dijagnostikovana mu je leukemija.

Dr Gero Hueter, stručnjak za rak krvi sa Univerziteta u Berlinu, verovao je da je transplantacija srži najbolja Braunova šansa da pobedi leukemiju.

Pitao se, da li bi mogao da izleči i drugu Braunovu bolest koja ugrožava život koristeći donatora sa mutacijom gena koji pruža prirodni otpor virusu side.

Donatori poput ovih su vrlo retki, a transplantacija je rizična. Lekari moraju da unište pacijentov oboleli imunološki sistem hemoterapijom i zračenjem, zatim transplantiraju ćelije davaoca i nadaju se da će se razviti u novi imuni sistem za primaoca.

Braunova prva transplantacija 2007. bila je samo delimično uspešna. Imao je drugu transplantaciju od istog davaoca u martu 2008. godine i činilo se da ta deluje.

Od tada, Braun je više puta testiran negativno na virus HIV i često se pojavljivao na konferencijama o sidi na kojima se raspravlja o istraživanju lečenja.

"Bio je poput ambasadora nade", rekao je Braunov partner Tim Hoefgen.

Veruje se da je i drugi čovek Adam Kastiljelo, tj. "londonski pacijent", izlečen transplantacijom sličnom Braunovoj 2016. godine.

Mark King, čovek iz Baltimora koji piše blog za ljude sa HIV-om, rekao je da je razgovarao sa Braunom ranije ove nedelje i zahvalan je na njegovom doprinosu u istraživanju side.

"Neshvatljivo je kakvu je vrednost imao za svet, on je ljubazan i skroman momak koji sigurno nikada nije tražio svetla reflektora", rekao je King.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: