Mladi izlečeni od korone često nemaju antitela

Većina izlečenih od koronavirusa u starosti između 15 i 40 godina nemaju antitela nakon što ozdrave, pokazala je studija koju su austrijske vlasti izradile na primeru mesta Rajhenau an der Raks.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.09.2020.

09:13

Mladi izlečeni od korone često nemaju antitela
Foto: depositphotos/xerox123.mail.ua

"To je iznenađujući rezultat, ali se poklapa sa činjenicom da je kod tih starosnih grupa oboljenje blago", objasnila je direktorka pokrajinskog saniteta Donje Austrije Irmgard Lehner.

U okviru studije sprovedene u junu, celokupnom stanovništvu Rajhenaua ponuđena je mogućnost testiranja na antitela.

U toj opštini je na proleće obolela 61 osoba, a do 260 je bilo u karantinu.

U studiji su učestvovale 1.824 osobe, a među njima i oni koji su pozitivno testirani na proleće.

"Svi putem PCR testa pozitivno testirani sa antitelima su imali kašalj, kao i gubitak čula ukusa i mirisa, osećali su umor i imali temperaturu kao dalje simptome", rekla je pokrajinska sekretarka za zdravstvo Ulrike Kenigsberger Ludvig.

Oni koji nisu stvorili antitela samo su, kako se navodi, ukazivali da su osećali prehladu, bez glavnih simptoma koronavirusa.

Gradonačelnik Rajhenaua Hanes Deler je kazao da ova studija pokazuje da niko nije siguran, jer se ne zna ko će teže oboleti, pa je potrebna veća samoodgovornost građana.

Lehnerova i Kenigsberger Ludvigova su istakle da rezultati studije pokazuju da je bila ispravna strategija Donje Austrije u borbi protiv koronavirusa.

"Nismo tada čitavo mesto stavili pod karantin, već išli na trasiranje kontakata, što činimo i danas", rekla je Lehner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: