Ako niste sigurni da li vaše dete ima koronu, dva simptoma rešavaju tu dilemu

“Ova studija bi trebalo da uveri roditelje da će mnoga deca biti prehlađena tokom zime, ali da to ne znači da su pozitivni na koronu”, rekao je Voterfild.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2020.

08:38

Ako niste sigurni da li vaše dete ima koronu, dva simptoma rešavaju tu dilemu
Ilustracija/Foto: depositphoto/lightsource

Dijareja i povraćanje mogu biti simptomi infekcije koronavirusom kod dece, pokazuju rezultati jedne naučne studije, a prenosi Nedeljnik.

Zvanične liste simptoma kovida 19 kod dece trenutno uključuju visoku temperaturu, učestali kašalj i gubitak čula mirisa ili ukusa.

Brojne studije na odraslima utvrdile su i druge simptome, poput bolova u mišićima, umora, konfuzije, bolova u grudima i stomačnih tegoba.

Naučna analiza Imperijal koledža iz Londona – koja je još u fazi istraživanja – otkrila je da se simptomi koronavirusa kod odraslih mogu razvrstati u šest grupa, a da gastrointestinalni problemi čine jednu grupu.

Međutim, naučnici Kraljevskog koledža u Belfastu tvrde da su mučnina i stomačne tegobe glavni simptomi kovida 19 kod dece.

“Dijareja i povraćanje su u našoj grupi bili češći od kašlja ili gubitka čula mirisa i ukusa”, rekao je jedan od autora studije dr Tom Voterfild.

“Ako želimo da dijagnostifikujemo infekciju kod dece, moramo uzeti u obzir i stomačne tegobe, kao i mučninu, a ne samo respiratorne simptome”, dodao je on.

Voterfild je naglasio da je procenat pozitivnih na broj testiranih, na osnovu tri utvrđena simptoma koronavirusa kod dece, oko 76 odsto, dok bi dodavanjem gastrointestinalnih tegoba na listu simptoma, koronavirus bio identifikovan u 97 odsto slučajeva.
Foto: Depositphotos/ dmikwiat@gmail.com
Studija se odvijala tokom proleća, trajala je duže od tri meseca i u njoj je učestvovalo oko 900 dece starosti do 15 godina. Nijedan slučaj nije zahtevao hospitalizaciju.

Urađeni su testovi na antitela krvnom analizom, a takođe su prikupljeni podaci o tome da li su deca imala neke od simptoma. Presudno za istraživanje, ove informacije su prikupljene pre otkrivanja rezultata analize antitela na kovid 19.

Istraživači su otkrili da je 6,9 odsto ispitivanih razvilo antitela na koronavirus – što sugeriše da su preležali bolest – dok je među njima oko 50 odsto razvilo neke od simptoma.

U najvećem broju slučajeva radilo se o temperaturi (31 odsto), glavobolji (18 odsto) i gastrointestinalnim tegobama – dijareja, povraćanje i grčevi u stomaku (19 odsto).

Iako su samo 34 deteta razvila simptome bolesti, Voterfild je naglasio da su nalazi do kojih je došao njegov istraživački tim važni, ne samo zbog toga što je otkriveno da su “dijareja i povraćanje jasni i očigledni simptomi”.

Profesor dr Tim Spektor sa Kraljevskog koledža u Londonu je rekao da su ovi nalazi bazirani na prethodnom istraživanju njegovog tima.

“Naši podaci o skoro 250.000 dece, prikupljani putem apilkacija za proučavanje simptoma kovida 19, sugerisali su da mlađe osobe koje su pozitivne na koronavirus imaju ili mogu razviti širok spektar simptoma bolesti, pri čemu kašalj nije učestao kao kod odraslih”, rekao je dr Spektor.

“Takođe, vidimo da se stomačni problemi i gubitak apetita javljaju često kao i klasična groznica” dodao je on.

Dr Spektor je naglasio da su gastrointestinalni problemi primećeni i kod odraslih, ali da su oni učestaliji kod dece, u poređenju sa ostalim simptomima.

Profesor imunologije na Imperijal koledžu u Londonu dr Deni Altman je naglasio kako bi bilo korisno da se ovi nalazi unesu u kontrolnu listu simptoma.

“Ovo su značajne studije, koje nam ukazuju da bi gastrointestinalne simptome trebalo dodati među kriterijume koji definišu slučaj kovida -19”, rekao je dr Altman.

“Ovo će biti veoma važno tokom narednih nedelja, jer će nam biti potreban najviši nivo nadzora, kako ne bi došlo do epidemije među decom, koja ponovo pohađaju nastavu u školama”, zaključio je dr Altman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: