Stručnjaci upozoravaju da su zbog dezinformacija o kovidu 19 česta trovanja i fatalni ishodi

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu "American Journal of Tropical Medicine and Hygiene" oko 5.800 osoba je hospitalizovano zbog posledica verovanja u lažne informacije o koronavirusu na društvenim mrežama.

Zdravlje

Izvor: Hina, N1

Petak, 14.08.2020.

08:42

Stručnjaci upozoravaju da su zbog dezinformacija o kovidu 19 česta trovanja i fatalni ishodi
Ilustracija/Foto: depositphoto/halfpoint

Mnogi su preminuli nakon što su pili metanol ili sredstva za čišćenje na bazi alkohola pogrešno verujući da ti proizvodi štite, odnosno leče od virusa, prenosi BBC.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se epidemija lažnih vesti, odnosno "infodemija" u vezi sa kovidom 19 širi jednako brzo kao i sam virus, a teorije zavere, glasine i stigmatizacija u društvu obolelih doprineli su smrti i povredama ljudi.

Mnoge su žrtve sledile savete koji su im ličili na prave zdravstvenim savete kao što su konzumiranje velike količine belog luka i uzimanje velike količine vitamina kao način sprečavanja zaraze, navode autori studije. Drugi su pili napitke poput kravljeg urina, prenosi Hina.

Takvo ponašanje moglo je da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje tih ljudi, upozorili su naučnici. Oni zaključuju da je na međunarodnim telima, vladama i društvenim mrežama da se bore protiv epidemije lažnih informacija.

Tehnološke kompanije koje upravljaju društvenim mrežama izložene su kritikama da sporo reaguju na taj problem, a i zakonodavna tela su spora u regulisanju odgovornosti za širenje lažnih vesti.

Društvene mreže omogućile su prevarantima da iskoriste pandemiju prodajući nedelotvorna sredstva protiv virusa, pa su ljudi uplaćivali novac za "čudesne mineralne preparate", a dobijali razblaženi izbeljivač.

Isto tako, protivnici vakcinacija mogli bi putem društvenih mreža da ubeđuju ljude da se ne vakcinišu, a dezinformacije mogu da budu veoma opasne, upozoravaju lekari.

Uprkos tome što društvene mreže sada uklanjaju ili označavaju kao netačne sve dezinfromacije o koronavirusu, nedavna anketa u SAD pokazala je da 28 odsto Amerikanaca veruje da američki milijarder Bil Gejts želi da uz pomoć vakcine ljudima ugrađuje mikročipove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: