Epidemiolog: "Ovaj virus je čudan i 'žilaviji', prenosi se i vazduhom" VIDEO

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji se ne smanjuje, a raste i broj pacijenata na respiratorima. Lekari upozoravaju da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman i da će biti potrebni novi kapaciteti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2020.

15:41

Epidemiolog:

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, nije isključena mogućnost uvođenja još restriktivnijih mera. Ovaj virus je malo čudan, malo otpornii i žilaviji u spoljašnjoj sredini, on je svuda oko nas iako ga ne vidimo, kaže Radmilo Petrović, epidemiolog i vakcinolog, koji je više od trideset godina radio u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" i bio jedan od lekara koji su se svojevremeno izborili sa iznenadnom pojavom virusa velikih boginja.

"Koronavirus se širi kapljičnim putem, ali i vazdušnim putem. On izlazi iz organizma putem kapljica. U jednom kijanju može da se izbaci do milion čestica virusa. Najkrupnije padaju odmah ispred onog ko je kašljao ili kijao, one srednje veličine lebde, idu do pola metra, metar, one najsitnije idu i do dva metra, zato je potrebno odstojanje od dva metra. Taj virus posle našeg kijanja, pevanja, glasnog govora ili hrkanja izlazi na usta i lebdi u vazduhu. Kapljice se tokom vremena sasušuju, gube svoju veličinu za tri do pet puta što im omogućava da još više lebde u vazduhu i postaju kapljična jezgra", objašnjava dr Petrović i dodaje:

"Njih promaja, lagana cirkulacija vazduha raznosi po čitavoj prostoriji, a možda čak i neki metar dalje ako su otvorena vrata ili prozor. Kad se kapljice sasuše posle toga padaju na ravne površine, na pod sto, stolice i tu ostaju duže. Ovaj virus preživljava verovatno duže od 24 sata. Našom aktivnošu, kretanjem i doticanjem predmeta podižemo tu infektivnu prašinu i stvaramo sekundarni aerosol gde stvaramo takvu sredinu da svako ko uđe u tu prostoriju gde je bio zaraženi, udahom može da se zarazi".

Kako kaže, smatrajte svakog pored vas u zatvorenom prostoru potencijalnim izvorom zaraze. Virus može da u vazduhu lebdi nekoliko sati i zato je bitno da svako u prostoriji nosi masku. Maska mora da se nosi tako da se gornji deo maske koji ima tanku žičicu modelira prema obliku nosa da vazduh ne bi ulazio kroz prostor između nosa i obraza, to jest da je potpuno hermetički zatvoren.

Doktor smatra da dosta ljudi nosi masku zbog zakona, a ne da bi zaštitili sebe.

"Naš narod je takav da ako nešto ne vidi, ne veruje u to, a virus je veličine od 80 do 160 nanometara okruglog ili ovalnog oblika. On kao takav dolazi na sluzokožiu respiratornog trakta i počinje da se razmnožava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: