Dr Timotijević: Ne očekujem pik u celoj Srbiji za pet, šest dana jer se ne pridržavamo mera zaštite

Zbog čega raste broj novoobolelih od Kovida 19?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2020.

11:45

Dr Timotijević: Ne očekujem pik u celoj Srbiji za pet, šest dana jer se ne pridržavamo mera zaštite
Foto: Depositphotos/IgorVetushko

Brojevi zaraženih koronavirusom su poprilično neumoljivi, juče je zaraženo 272, na respiratoru se nalazi 73 pacijenta, a preminulo je četvoro ljudi. U čitavoj zemlji lagano raste broj novoobolelih, a pik u Srbiji pojedini stručnjeci očekuju za šest dana.

Sve veći broj pacijenta se testira, samim tim imamo i veći broj pozitivnih i recipročno tome je veći broj pacijenata koji će razviti težu kliničku sliku, a neki od njih završiti na respiratoru, kaže za Jutro TV Prva dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Činjenica je, dodaje ona, da imamo veliki broj pacijenata koji su nosioci virusa, ali ni ne znaju jer ni ne pokazuju nijedan simptom koronavirusa.

Rast broja obolelih, ali ne i broj pacijenata na resporatoru je, prema rečima dr Timotijević, porastao jer su se mere zaštite zanemarile u proteklom periodu, kao i higijena ruku.

’’Mi smo krivi, naravno, nije niko drugi kriv. Virus je sve vreme među nama i na svima nama je bila odgovornost da sprečimo porast broja obolelih. I to niko nije mogao da uradi umesto nas. Još uvek to možemo da uradimo, neophodno je samo da se nose maske, drži distanca i redovno pranje ruku.’’

Takođe, ona kaže da je činjenica da virus nije oslabio i da je sve vreme prisutan i što smo više u konkatku samim tim je i progresija širenja bolesti pa i sve veći broj pacijenata oboljeva.

Da se pravi pik u Srbiji očekuje verovatno za pet, šest dana, dr Timotijević se ne slaže jer se ne nose maske, i ne poštuje se socijalna distanca. ’’Ako nastavimo da se ponašamo, mogu da kažem bahato i neodgovorno, mi ne možemo da očekujemo da uskoro dođe do pada porasta broja obolelih.’’

Temperatura, otežano disanje, kašalj sve su to simptomi ovog virusa i činjenica je smo mi dužni da lečimo bolest, bilo da je test pozitivan ili negativan. Neophodno je da se pacijent sa temperaturom 37, 37.5 javi lekaru u Kovid ambulanti i preporuka je struke da se temperatura obara uz dosta mirovanja i tečnosti, čajevi, ali nikako uzimanja na svoju ruku antibiotika.Ukoliko temperatura tri dana ne pada, a poslušali ste savete lekara onda imate potpuno pravo da se javite u Kovid ambulantu gde će vam uraditi adekvatna dijagnostika ili ukoliko stanje zahteva uputiće vas dalje, ističe ona.

Možemo d akažemo da je koronavirus klasična virusna upala pluća, kaže dr Timotijević, i da je samo to ne čini veliki broj zaraženih i brzina njenog širenja, kao i činjenica da se dos ada nikada nisu susreli sa ovakim virusom.

Plućne fibroze pravi Kovid 19 i zato se insistira na kontrolama koje su na tri meseca, a kasnije na šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: