Dr Kon o učincima posle pandemije: "Na izjavu da nismo znali šta radimo, ja počnem da se tresem"

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da "objektivno više nismo u epidemiji" koronavirusa i da je kraj epidemije već došao, a da u drugoj polovini juna treba da se pojavi "nula zaraženih", odnosno da se epidemija ugasi. Ukoliko zaraženih bude i posle ovog perioda, to će, kako kaže, biti zbog "nekih ekscesnih situacija".

Zdravlje

Izvor: B92, Slaðana Vasiæ

Četvrtak, 04.06.2020.

13:45

Dr Kon o učincima posle pandemije:
Foto: b92.net

On se, u opširnom razgovoru za B92.net osvrnuo na period iza nas i rekao da je zadovoljan kako su Srbiju vodili kroz epidemiju, ali da je bilo i grešaka, zbog kojih od sada svako upozorenje SZO treba prihvatiti kao događaj koji se dešava "neposredno uz našu granicu". Za sve odluke koje su donošene smatra da su značajne i strateške, za razliku od operative koja je imala propuste, počev od toga da su čekali da nešto bude gotovo za tri dana, a ono bude gotovo za sedam, kao što je slučaj sa beogradskim sajmom.

"Ubuduće u pandemiji mora da se zna da je to vanredno stanje, da li treba da se menjaju neki zakoni, neka pravila zbog toga, ne znam... Bez te odluke, koja je bila suštinska i omogućila energično sprovođenje i kontrolu mera, bili bi u zabludi da se mere sprovode i čudili bismo se zašto se virus toliko prenosi."

Osim toga, mnogo im je, kako kaže, značilo iskustvo kineskih kolega, informacije su sakupljane i deljene jako brzo, svi zdravstveni radnici su bili maksimalno angažovani.

"Srbija ima svoju preventivnu medicinu, ali ne zna za to. Držao sam desetine i desetine predavanja 2007. i 2008. godine kad je bio ptičji grip, pre pripreme za onu pandemiju i govorio o tome da će sve zemlje biti zatvorene, da će biti problema sa rezervama lekova, a posebno za vakcine. Imali smo 13 godina da se ozbiljno pripremimo. Čitav plan preraspodele bolnica i kliničkih centara postojao je kod svinjskog gripa, s tim što je tada drugačije organizovano, odvajani su delovi za izolaciju unutar bolnica. Problem je nastao sa dolaskom virusa. Bez obzira na to što je SZO još 30. januara proglasila globalnu opasnost, čitav svet uključujući i nas posmatrao je to kao nešto što je udaljeno od nas hiljadama i hiljadama kilometara. Niko nije očekivao, uključujući i mene lično, da će to da se prošiti po čitavom svetu. Međutim, kovid je pokazao da se brzo prenosi. On ima inkubaciju 5-7 do 14 dana, a kod gripa je 2-3 dana do 7. Grip je brži, ali je broj ljudi na koje se prenosi po svim pokazateljima veći kod kovida, specijalno jer je "uvoz" zaraze iz inostranstva kod nas bio najveći u regionu. To su bili jedini podaci koje smo imalu u startu. i prema njima izgledalo je da je grip opasnija bolest, a kasnije se podaci menjaju..."

Uprkos iznenađenjima, brzo, planski i pravovremeno se reagovalo.

O izjavi dr Nestorovića...

Posle svega, ne može da bude ravnodušan na izjave kolege profesora dr Branimira Nestorovića.

"Kada mi neko kaže da nismo znali šta radimo, kao što je u jednoj prilici rekao prof. dr Nestorović, onda ja počnem da se tresem, jer je prosto neverovatno da je neko bio posmatrač svega toga, a da uopšte nije shvatio kolika je zamisao i pripremljenost bila i da uopšte ne razume preventivnu medicinu", revoltiran je dr Kon.
Foto: Printskrin/ TV B92/ arhiva
Na pojedine komentare da je u Srbiji posle oštrih mera prerano ukinuto vanredno stanje, prvi čovek Kriznog štaba izričito kaže da "nije".

"Problem je taj što je kod nas vanredno stanje doživljeno kao prestanak epidemije, a epidemija i sada traje. Postoji definicija da mora da prođe dvostruki inkubacioni period bez ijedne bolesti da bismo mogli da odjavimo epidemiju. To nećemo imati još dugo, ali iz jedne nesigurne epidemiološke situacije sada trenutno prelazimo u povoljnu. Kada smo ukidali vanredno stanje, reagovali smo pravovremeno radi opstanka ekonomije i opstanka prvenstveno zdravstvenog sistema jer on direktno zavisi od ekonomije, a zdravstveni sistem nije samo za kovid, nego je trebalo i sve ostalo raditi jer su ostali pacijenti trpeli zbog toga. Radile su se samo hitne stvari koje spašavaju život, a mi nismo smeli da dozvolimo da takvo stanje previše dugo traje... Prema tome, pritisak je bio u smislu opstanka, svejedno da li ga zovemo ekonomski ili politički. Situacija pokazuje da nismo ništa pogrešili jer sve vreme imamo smirivanje."

Nepoverenje u vakcinaciju

Građani su dosta podeljeni oko toga da li se treba vakcinisati protiv koronavirusa, što zbog nepoverenja u proizvođače, što zbog nepoverenja u državne institucije. Stav dr Kona odavno je poznat po pitanju imunizacije. "To što građani ne veruju u državu je zato što imaju utisak da su ranije prevareni više puta i zbog toga ne veruju državnim institucijama. Postavlja se pitanje šta je alternativa? Ako državi ne verujemo, kome ćemo? Onda se nepoverenje uvećava, a samim tim i strah kod onih koji sumnjaju."

Na jačanje antivakserskog pokreta je umnogome uticala "afera" o nabaci vakcina preko RZZO 2009. godine.

"Dramatično je uticala emisija 'Kupoprodaja zdravlja' Insajdera. Posle te emisije novembra 2011. godine jasno se uočava pad vakcinacije kod Srba, gotovo kao i Vejtfildova studija o tome da MMR vakcina utiče na autizam. Potpuna lažna predstava uništila je višedecenijsko građeno poverenje u vakcinaciju", zaključuje dr Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: