U julu bi mogla da počne i poslednja faza ispitivanja vakcine na ljudima

Moderna planira da u studiju uključi 600 dobrovoljaca, a polovinu učesnika će činiti osobe mlađe od 55 godina.

Zdravlje

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 03.06.2020.

10:54

U julu bi mogla da počne i poslednja faza ispitivanja vakcine na ljudima
Foto:depositphotos/BiancoBlue

Biotehnološka kompanija Moderna je objavila da je upisala prve dobrovoljce za drugu fazu kliničkog ispitivanja svoje vakcine “mRNA-1273” protiv koronavirusa, prenosi Jutarnji list.

Tako je ova kompanija korak bliže potencijalnoj i prvoj vakcini protiv koronavirusa. Naime, rezultati prve faze, koji su objavljeni 18. maja, potvrdili su da sada može početi i druga faza testiranja.

Moderna planira da u studiju uključi 600 dobrovoljaca, a polovinu učesnika će činiti osobe mlađe od 55 godina. Na osnovu ispitivanja prve faze, Moderna planira da testira dve doze leka, koje će potom upoređivati sa placebom. Svaki učesnik u testiranju će dobiti početnu dozu vakcine i stimulans za povećanje proizvodnje antitela.

Kliničko ispitivanje druge faze bi trebalo da traje kraće od prve faze, koja je trajala oko dva meseca i u kojoj je učestvovalo 45 dobrovoljaca. Razlog kraćeg trajanja ove faze ispitivanja u kompaniji obrazlažu činjenicom da se sada svima odmah može dati početna doza vakcine, a odmah nakon toga i druga doza. U prvoj fazi testiranja su nakon prve doze najpre prikupljani podaci o sigurnosti vakcine, pa je tek onda upotrebljena i druga doza.

Takođe, u drugoj fazi ima znatno više učesnika, ali u kompaniji smatraju da neće biti problema i poteškoća da pronađu 600 ljudi koji su zainteresovani da učestvuju u testiranju.

Moderna planira i početak treće faze kliničkog ispitivanja već u julu. U trećoj fazi će učestvovati više hiljada dobrovoljaca, kako bi prikupili dovoljno podataka o sigurnosti i delotvornosti vakcine. To je ujedno i poslednja faza kliničkih ispitivanja, nakon čega bi regulatorni organi, ako sve bude u redu, odobrili široku upotrebu vakcine po ubrzanom postupku.

U tom slučaju, najveći problem će biti kapaciteti proizvodnje vakcine. Prema procenama stručnjaka, godišnje bi trebalo proizoditi oko tri milijarde doze vakcine protiv koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: