Na Kubi 80 odsto onih koji završe u kritičnom stanju bude spaseno: Dva leka smanjila smrtnost

Kubanske vlasti saopštile su da je korišćenje dva leka koja su razvile kubanske biotehnološke kompanije dovelo do znatnog smanjenja smrtnosti od posledica koronavirusa u toj zemlji.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 23.05.2020.

09:45

Default images
Foto: depositphoto/Milan Markovic

Zdravstveni zvaničnici Kube saopštili su da su za proteklih devet dana registrovana samo dva smrtna slučaja povezana sa kovidom 19, preneo je Rojters.

Vlada u Havani, koja se, kako navodi Rojters, nada da će doći do povećanja izvoza kubanskih lekova, reklamira razne kubanske lekove koji pomažu u sprečavanju upalnih infektivnih procesa povezanih sa kovidom 19.

Vlasti karipske države navode da su dva leka posebno pomogla u lečenju teško obolelih od kovida 19, odnosno u sprečavanju "citokinskog sindroma" - opasne imunološke preterane reakcije organizma, koja dovodi do toga da imuni sistem napada zdrava tkiva zajedno sa samim virusom.

Jedan lek je "itolizumab" - monoklonalno antitelo koje se proizvodi na Kubi i u još nekim zemljama, dok je drugi lek vrsta peptida koji je kubanska biotehnološka industrija razvila i prvobitno testirala u lečenju druge faze reumatoidnog artritisa, javlja Rojters.

"Oko 80 procenata pacijenata koji dođu do kritičnog stanja umiru. Na Kubi, 80 odsto onih koji završe u kritičnom stanju bude spaseno", izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel ranije ove nedelje za državnu televiziju.

Rojters dodaje da naučnici upozoravaju da je potrebno izvršiti opsežna istraživanja kako bi se došlo do podataka o efikasnosti i bezbednosti ovih lekova.

Kubanske zdravstvene vlasti, međutim, navode da je eksperimentalno korišćenje dovelo do toga da smrtnost od posledica kovida 19 na najvećem karipskom ostrvu bude svedena na 4,2 odsto, dok je ona u tom regionu 5,9, a na globalnom nivou 6,6 odsto.

Kuba, sa oko 11 miliona stanovnika, od početka pandemije je registrovala 1.916 obolelih i 81 smrtni slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: