Grad u Nemačkoj postaje "laboratorija uživo"

Celo jedno naselje u nemačkom gradu Hajnsbergu postaće laboratorija kako bi stručnjaci proučavali širenje i ponašanje koronavirusa i razmatrali kako se on može zaustaviti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

09:32

Default images
Foto: depositphotos/doble.dphoto

Hajnsberg, grad na granici Nemačke i Holandije, zovu i nemački Vuhan - u tom gradu je procentualno najviše zaraženih u odnosu na broj stanovnika u toj zemlji, prenosi Sputnjik.

U gradu koji ima 250.000 stanovnika, koronavirusom zaražena je 1.281 osoba, a 34 su preminule. Do sada je izlečeno 550 obolelih.

Prema procenama nemačkih stručnjaka, ovaj grad, kada je u pitanju širenje virusa, dve do dve i po nedelje je „ispred“ ostatka Nemačke.

Zbog toga će nemački epidemiolozi i virolozi deo ovog grada pretvoriti u ''laboratoriju uživo'' kako bi ispitivali virus.

U ispitivanju će učestvovati 1.000 stanovnika ovog grada kao reprezentativan uzorak za celu Nemačku.

Rezultat će biti korišćen kao osnova za ono što Nemačka treba da radi u narednom periodu, a biće korisni i drugim zemljama, rekao je Hendrik Štrejk s Univerziteta u Bonu.

''Prikupićemo informacije i praktične savete kako se boriti protiv kovida-19 i kako možemo u budućnosti da ga zadržimo, a da ne blokiramo ceo život na dugo vreme“, kazao je ovaj virolog.

Naučnici će ispitivati 500 domaćinstava, vrtiće, škole kako bi proučavali načine širenja virusa.

Pokušaće da odgovore na pitanja da li virus može da se prenosi preko mobilnih telefona, kvaka, čaša, daljinskih upravljača, hrane, svega što čini svakodnevni život, ali i kako se prenosi među porodicama i u društvenim kontaktima. Objasnio je da će ovo istraživanje pomoći političarima u etičkoj dilemi kod pravljenja balansa između vraćanja života u normalno stanje i držanja stope smrtnosti pod kontrolom.

Pored toga, oni će pokušati da odgovore i na pitanje koliko je pozitivnih slučajeva prošlo neprimećeno na nivou cele Nemačke. Prvi rezultati studije očekuju se već sledeće nedelje, dok će ona trajati mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: