"Matične ćelije mogu da pomognu u borbi, ali nisu prvi izbor lečenja" VIDEO

Koronavirus je do sada u Kini usmrtio više od 3.200 ljudi. Iako je većina umrlih u populaciji iznad 60 godina, najveći broj obolelih je u populaciji između 20 i 50 godina, jer su najaktivniji i imaju najviše kontakata sa drugim ljudima.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2020.

14:43

Default images
Foto: printscreen, Prva TV

Do sada su pokušane terapije lekovima koji deluju na imunološki sistem, međutim, kineski lekari su uspeli da izleče nekoliko teških slučajeva pacijenata sa koronavirusom matičnim ćelijama iz pupčanika koje se uzimaju na porođaju.

O čemu se zapravo radi i da li će i kod nas biti pokušano lečenje obolelih od koronavirusa matičnim ćelijama?

"Krenulo se od jednog pacijenta, u pitanju je žena od 65 godina. Lekari nisu znali koju više terapiju da daju, pa su počeli lečenje mezenhimalnim matičnim ćelijama koje se uzimaju na porođaju. Žena se nakon tri dana oporavila, ustala je na noge, nakon devet-deset dana izašla je iz bolnice", rekao je za 150 minuta Prve TV Aleksandar Antović, specijalista interne medicine.

Kako on kaže, na osnovu kineskih izveštaja, nekoliko bolnica na svetu je napravilo ovakve studije. U jednoj od njih, na primer, 10 pacijenata prima terapiju sa matičnim ćelijama, a 10 običnu terapiju. Za sada, čini se da matične ćelije mogu da naprave razliku.

"Matične ćelije nisu prvi izbor lečenja, one se ne daju lakim pacijentima. Da bi se umnožile, ta terapija traje određeno vreme, a lak pacijent će u dve do tri nedelje i sam ozdraviti. Ovo je terapija koja se čuva, praktično, za one najteže pacijente koji ili su blizu terapiji na respiratoru, ili su već na respiratoru", kaže Antović.

Do lečenja matičnim ćelijama se došlo tako što su one korišćene za lečenje nekih ranijih oboljenja, a jedina tri pacijenta koja su izlečena od HIV-a upravo su izlečena uz pomoć matičnih ćelija, dodao je.

Pogledajte ceo intervju u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: