Imunolog dr Janković: Prve pacijente na sajmu možemo da očekujemo za dan-dva VIDEO

Za dan ili dva možemo da očekujemo prve pacijente na sajmu, ako se obezbede zadovoljavaući higijenski i ostali uslovi, smatra imunolog dr Srđa Janković.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2020.

18:12

Imunolog dr Janković: Prve pacijente na sajmu možemo da očekujemo za dan-dva VIDEO
Foto: Printskrin/b92

Na sajmu će, kako je on rekao za TV B92, biti smešteni ljudi bez simptoma, ali pozitivni na koronavirus ili oni sa blagom kliničkom slikom. Oni će biti pod 24-časovnim lekarskim nadzorom.

"Tako ćemo da sprečimo širenje virusa u okviru porodice, a tako će i lekarski tim moći odmah da reaguje jer virus može nekad da dovede i do naglog pogoršanja stanja pacijenta."

Još nije odlučeno šta će biti sa decom čiji roditelji budu pozitivni na virus, ali će biti uzete u obzir sve njihove potrebe. U opticaju je i boravak kod rođaka koji se ne smatraju rizičnim.

Za sada u Srbiji nema teže obolele dece, ali to nije nemoguće da se desi.

"To je najmanje verovatno u ovom trenutku. Ako ograničimo širenje zaraze, sprečićemo teži scenario. Moramo da ga shvatimo ozbiljno bolest i sprečimo da se proširi na veliki broj ljudi", upozorava imunolog koji radi na Dečjoj univerzitetskoj klinici - Tiršova.

Dr Janković kaže da svi mogu da obole, ali da rizik od ozbiljnog obolevanja nije isti kod dece i odraslih. Svi su podjednako podložni zarazi, samo je veći rizik od težih simptoma kod starijih i kod onih sa udruženim hroničnim i oboljenjima imunskog sistema.

Na pitanje novinara da li su ugroženi pacijenti koji imaju Hašimoto tireoiditis, doktor je objasnoo da ako je bolest pod kontrolom i hormoni uredni, nema rizika kao kod drugih bolesti kod kojih je zdravlje pacijenta narušeno.

"Oni koji imaju hronična iscrpljujuća oboljenja i stariji su posebno ugroženi. Iz ranijeg iskustva znam da koronavirusi vole načeta pluća, kada je lokalno tkivo malo oštećeno."

Za sada je Srbija, kako smatra, sve uradila pravovremeno i mere pooštrava na vreme, tako da imamo sve uslove da sprečimo pogoršanje situacije.

"Situacija je takva da preventivne mere funkcionišu. Još uvek nemamo širenje kroz zdravstvene ustanove i to nam je linija odbrane."

Tu se osvrnuo i na trudnice za koje veruje da imamo razloga da budemo optimisti jer nigde do sada nije konstatovano oštećenje ploda.
Foto: Printskrin/b92
Prognoze

Doktor kaže da je testiranje važno da bismo imali uvid u kretanje virusa, ali da bismo ga izlečili da svi moramo da se izolujemo. Ako sledeće nedelje porast bude umeren, možemo da se nadamo da će kriva ići naniže.

"Bolest traje u najboljem slučaju tri nedelje, a u najgorem šest nedelja. Onaj ko ozdravi biće testiran i mora da ima najmanje dva negativna testa u razmaku od 24 sata."

U prilog nam ide to što se, kako kaže, sve kapljične infekcije više šire preko zime, ali da je sve manje izvesno da će koronavirus nestati preko leta.

"Možemo da smatramo da smo pobedili virus onda kada prođe dvostruki period najduže inkubacije bez ijednog prijavljenog slučaja. Dakle, 28 dana bez virusa je dovoljno da proglasimo pobedu, mada će možda Svetska zdravstvena organizacija produžiti taj period", zaključuje doktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: