Alergijska reakcija na tetovažu može da se javi i posle 20 godina

Evropska unija planira da zabrani zeleno i plavo mastilo za tetovažu

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2020.

12:09

Default images
Foto:depositphotos/Mikhail_Kayl

Te boje nisu dozvoljene u farbama za kosu prema novom Pravilniku o upotrebi kozmetičkih proizvoda. Sumnja se da u tim preparatima ima štetnih materija koje mogu da uzrokuju različita oboljenja kože pa i rak.

Na pitanje zašto su povezane farba za kosu I boje za tetovaže i da li izazivaju istu alergijsku reakciju doc.dr Jelena Stojković Filipović, dermatolog odgovara: “Kada govorimo o farbama, to je obično četvrti tip preosetljivosti, jedna vrsta alergijske reakcije, takozvani alergijski dermatitis. Ta opcija postoji i kada govorimo o tetovažama, ali i reakcija ,koja se stručno zove, 'reakcija tipa oko stranog tela' I ona je odložena’.

Uzimajući u obzir unošenje crvene i crne boje, pošto su one najispitivanije i najzastupljenije, alergijska reakcija nije trenutna već može da se javi i posle 20 godina ističe dr Filipović.

“Bolesti koje se mogu javiti ne odnose se samo na vidljivu alergijsku reakciju, već može da izazove unutrašnje bolesti, kao recimo bolest pluća.“

Da li postoji odnos tetovaže i raka, poslušajte u snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: