Kako veganski način ishrane utiče na telo?

Kad ishranu koja uključuje namirnice životinjskog porekla zamenite biljnom, reakcija tela je neminovna i ona zavisi od godina starosti, smatraju stručnjaci.

Zdravlje

Izvor: N1

Sreda, 08.01.2020.

13:50

Kako veganski način ishrane utiče na telo?
Foto: depositphotos/KucherAndrey

Telo će osećati potrebu za nekim vitaminima i mineralima u različitim životnim periodima.

Nutricionista Dženi Karson je otkrila šta se može dogoditi pripadnicima različitih starosnih grupa koji odluče da probaju veganski način ishrane, kao i na unos kojih mikronutrijenata je potrebno obratiti pažnju.

Od 20 do 30 godina

"Ovo su godine kad je potrebno posebnu pažnju obratiti na kosti i detoksikaciju jer ishrana u ovom period života utiče na kasniji život. Za energiju i upravljanje stresom važni su vitamini grupe B i magnezijum, a osobe koje vežbaju i žene moraju da prate unos gvožđa i kalcijuma", pojasnila je Karsonova.

Ona je dodala da je vrlo važan vitamin B12, koji se nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla.

"Neophodno je unositi vitamin B12 u obliku suplemenata. Najčešći simptom nedovoljnog unosa vitamina B12 je umor. Nedostatak energije je rezultat uloge vitamina B12 u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koja transportuju kiseonik do ćelija u telu koje proizvode energiju", rekla je Karsonova.

Od 30 do 45 godina

U ovoj životnoj fazi najveći efekat na ljudsko zdravlje imaće roditeljstvo i period pred menopauzu.

"Važno je kvalitetno spavati i opuštati se. Fokus bi trebao da bude na dovoljnom unosu magnezijuma, B vitamina, kalcijuma i vitamina D i K. Kako telo stari, sposobnost varenja hrane može opadati, pa je važno posvetiti se i tom segmentu. Razmislite šta ćete pojesti i izbegavajte namirnice za koje ste uočili da vam prouzrokuju smetnje", savetuje nutricionista.

45 godina i više

Nakon 45. godine ljudi otkrivaju slobodu jer manje rade, a deca su im samostalnija. Ipak, mogu da se pojave problemi sa kostima, zglobovima i kognitivnim zdravljem.

"Važne su omega-3 masne kiseline koje obezbeđuju zdravlje mozga i zglobova. Takođe, ne treba zaboraviti vitamin D, koji je važan za zdrave kosti, imunološku funkciju i apsorpciju drugih nutrijenata", upozorava nutricionista.

Njen savet je da koristite multivitamine kako nijedan važan nutrijent ne bi ostao zaboravljen i kako bi telo moglo normalno da funkcioniše.

"Birajte dodatke ishrani koji su kvalitetni, odnosno izbegavajte sve što sadrži boje, aditive ili šećer", zaključila je Karsonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: