Na rak grlića materice žene će moći da se testiraju kod kuće

PAPA test redovno obavi svega 7 od 10 žena, a testovima kod kuće moći će da se proveri da li postoje DNA promene ili nepravilnosti uzrokovane karcinomom materice

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

16:47

Na rak grlića materice žene će moći da se testiraju kod kuće
Foto: depositphotos/ Giovanni_Cancemi

Studija je uključila 600 pacijenata iz Kraljevske bolnice u Londonu kojima su PAPA testovi pokazali neke abnormalnosti ili su bile pozitivne na HPV, a lekari su ih zamolili da se same testiraju.

Test urina precizno je otkrio rak kod 83 odsto žena, a brisevi su pokazali tačnost od 88 odsto. Rezultati ženama daju i procenu rizika, pa lekari znaju hoće li ih slati na dalje pretrage ili to nije potrebno.

Njihova su otkrića presudna jer PAPA test redovno obavi svega sedam od deset žena, neke jer misle da je bolan i neugodan, a druge naprosto odgađaju posetu ginekologu. Ovi testovi, koje su razvili stručnjaci s Kvin Merija, rade tako da unutarćelijske DNA traže hemijske promene uzrokovane karcinomom.

Dr Belinda Neđaj, koja je vodila istraživanje vezano za kućne testove na rak materice, kaže da su žene koje su učestvovale u istraživanju bile jako zainteresovane za mogućnost testiranja kod kuće, pa ih je zanimalo kada će takvi testovi biti dostupni na tržištu.

Kućni test urina i bris u ćelijskoj DNA otkrivaju promene koje se događaju kod najopasnijih vrsta HPV-a. Takođe, uzimaju u obzir i promene gena EPB41L3, koji može da podstakne rak grlića materice kod žena, bez obzira na to jesu li HPV-pozitivne ili niisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: