B92 otkriva: Ovo oboljenje je često, o njemu se malo zna, a u regionu se leči samo u Beogradu

Pelvični kongestivni sindrom (PKS) predstavlja stanje koje je okarakterisano hroničnim bolom u maloj karlici koji traje duže od šest meseci.

Zdravlje

Izvor: Milenko Kovaèeviæ

Ponedeljak, 24.06.2019.

15:00

B92 otkriva: Ovo oboljenje je često, o njemu se malo zna, a u regionu se leči samo u Beogradu
Foto: B92

Dama koja ima ove simptome malo ili nikako ne reaguje na lekove protiv bolova.

Zbog produženog i jakog bola u maloj karlici, a nemogućnosti otkrivanja uzroka tog bola, veliki broj ovih žena završi na lečenju kod psihijatra, jer se smatra da imaju "fantomski bol".

U širem regionu samo na jednom mestu ovo može brzo i efikasno da se reši - u KBC "Bežanijska kosa". Za B92 je o ovom problemu govorio dr Davor Mrda, vođa tima lekara ove ustanove.

"Uzrok pelvičnog kongestivnog sindroma su proširene vene jajnika koje dovode do mehaničkog pritiska i pojave bola", rekao je dr Mrda.

Sam PKS je težak za dijagnostikovanje iz razloga što sama pacijentkinja ne oseti proširenje vena, lekar ne može klasičnim manuelnim pregledom da ga utvrdi, tokom rutinskih ultrazvučnih pregleda jako je teško uočiti postojanje proširenje vena.
Dr Davor Mrða/Foto: B92
"Na naprednim dijagnostičkim modalitetima kao što su kompjuterizovana tomografija li magnetna rezonanca karlice, ovo stanje se može lako dijagnostikovati, ali se ovi pregledi ne rade kao rutinski u svakodnevnoj praksi. Takođe, problem sa hroničnim pelvičnim bolom predstavlja i činjenica da veliki deo lekara ne veruje u njegovo postojanje, a najveći deo lekara nije ni čuo da takav sindrom postoji", objašnjava ovaj stručnjak.

Jedini simptom ovog stanja predstavlje konstantni bol u maloj karlici koji traje duže od šest meseci, koji može da se pojačava u predmestrualnom periodu, nakon zamora. nakon dugog stajanja, posle seksualnog odnosa, i tokom trudnoće.

"Načešće se javlja kod žena koje su rađale, ali se može javiti i kod žena koje nisu. U malom broju slučajeva kao jedina vidljiva manifestacija mogu da se pojave proširene vene na genitalijama. Takođe, mogu da se pojave proširene vene na nogama.

PKS je jedan ud uzroka ponovnog proširenja vena nogu nakon uspešnog hirurškog tretmana. Zbog produženog i jakog bola u maloj karlici, a nemogućnosti otkrivanja uzroka tog bola, veliki broj ovih žena završi na lečenju kod psihijatra, jer se smatra da imaju "fantomski bol", istakao je dr Mrda.

Prema njegovim rečima, tretiranje PKS je danas jednostavno, rešava se u toku jednodnevne hospitalizacije, u lokalnoj anesteziji. Samu proceduru izvodi interventni radiolog sa svojim timom, tako što dovede do trajne tromboze proširenih vena jajnika, što je bezbolno i tokom procedure pacijentkinje osećaju prestanak bola.

"Ponašanje nakon intervencije je uobičajeno, nema potrebe za dugotrajnim bolovanjima, a jedina ograničenja su podizanje veće težine i bez fizičke aktivnosti sedam dana nakon intervencije”, uverava dr Mrda.

Tehnički uspeh intervencije je 98-100 odsto, povratak simptoma do osam odsto, sa jako malim stepenom komplikacija, koje se rešavaju lekovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: