An Mari Ćurčić premijerki: Preduzmite korake za dobrobit građana

Novinarka An Mari Alves Ćurčić, majka voditeljke Marije Čurčić (25) koja je 11. novembra prošle godine izvršila samoubistvo, postavila je pitanja premijerki Ani Brnabić kako bi ukazala na važnost usvajanja Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida. Povod za njeno obraćanje je samoubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka sa juga Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2019.

21:33

An Mari Ćurčić premijerki: Preduzmite korake za dobrobit građana
Foto: YouTube Screenshot

Pismo koje je ona objavila na svom profilu na Tviteru prenosimo u celosti.

"Dozvolite mi da se predstavim - zovem se Anne Marie, roditelj sam jedne od oko 1300 godišnjih žrtava suicida zemlje koju vodite. Zemlje u kojoj pet odsto populacije pati od depresije, inače drugog uzroka smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina (WHO).

Obraćam Vam se, dakle, kao neko ko je pre tri meseca doživeo najstrašniju, najužasniju tragediju koju jedan roditelj može da doživi. Tragediju koja vas menja iz korena. Drugačije dišete, hodate, razmišljate, sve je drugačije od siline tog neopisivog bola s kojim morate da živite.

Pre no što nastavim želim da istaknem da je neposredan povod za ovo otvoreno pismo tragedija koja je zadesila porodicu 12-godišnjeg dečaka sa juga Srbije koji je izvršio samoubistvo. Po ko zna koji put, u tabloidima smo mogli otkriti sve detalje tragedije od oproštajnog pisma do načina na koji je suicid izvršen. Želim da verujem da i nezavisno od pozicije na kojoj se nalazite, znate da je takav način izveštavanja, najblaže rečeno, nedopustiv i da može imati dalekosežne posledice. No da ne bude zabune - ne očekujem od Vas da utičete na način izveštavanja pre svega tabloida već da, ako je moguće, date odgovor na sledeća pitanja:

Kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida?

Koje će mere nadležna ministarstva i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama?

Šta će se raditi po pitanju razvijanja sistema specijalizovane podrške ne samo osoba sa mentalnim poteškoćama, već i porodica koje su doživele gubitak zbog suicida?

Što se poslednjeg dela pitanja tiče, želim da vam predočim još jednu važnu stvar u celoj tragediji kroz koju moja porodica prolazi, svesna sam da imamo "sreće" ne samo zbog neposredne podrške porodice i prijatelja, već što smo znali kome da se obratimo za stručnu pomoć koja je za mnoge potpuno nevidljiva, čak i u većim sredinama. Verujem da ćete se složiti da to ne sme biti pitanje "sreće". I da će vas sudbina porodice nesrećnog dečaka sa juga Srbije motivisati da, kao Predsednica Vlade, preduzmete neophodne korake za dobrobit svih građanki i građana ove zemlje imajući u vidu očiglednu disproporciju između potreba i onoga što nadležne institucije u ovom trenutku pružaju. Jer, #VAŽNOJE".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: