Pre ćete patiti od zimske depresije ako imate ovu boju očiju

Niste jedini ako se tokom zimskih dana osećate depresivnije jer je reč o dobro poznatom fenomenu, sezonskom afektivnom poremećaju (SAD). Neki naučnici veruju da su mu podložnije osobe sa smeđom ili tamnijom bojom očiju.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

21:15

Pre ćete patiti od zimske depresije ako imate ovu boju očiju
Foto:Thinkstock

Mnogi se osećaju letargično, umorno i bezvoljno tokom zimskih meseci. Sve su to simptomi sezonskog afektivnog poremećaja, oblika depresije koji je prisutan u zimskim mesecima.

Problem je tipičan za ovaj period kada je manje prirodne sunčeve svetlosti, a varira od sniženog raspoloženja do veće potrebe za spavanjem i hranom, naročito za ugljenim hidratima.

Neki naučnici veruju da se SAD razvija zbog neravnoteže serotonina i melatonina u organizmu. Serotonin nam daje energiju. Zovu ga još i hormonom sreće, a oslobađanje melatonina utiče na to da se osećamo pospano.

I mada je SAD u medicini priznat kao jedan od oblika poremećaja raspoloženja, naučnici su još podeljeni kada je reč o njegovim uzrocima, a neki ga kao poremećaj i ne priznaju.

Prema rečima profesora psihologije sa Univerziteta Južni Vels Lensa Vorkmana, na veću podložnost znatno utiče boja očiju, prenosi portal Science Alert.
Rezultate istraživanja Vorkman je objavio u stručnom časopisu “Bihevioral sajens and sajkolodži” (Behavioral Science & Psychology).

U studiji u kojoj je učestvovalo 175 studenata sa dva univerziteta, onog u Južnom Velsu i univerziteta na Kipru, Vorkman i njegovi kolege su ustanovili da su ljudi sa svetlijim, odnosno plavim, sivim ili svetlozelenim očima ređe podložni zimskoj depresiji od onih sa tamnijom bojom očiju.

Tvrde da bi razlog mogla biti količina svetla. Svetle oči sposobne su da je apsorbuju tokom zimskih dana bez sunca. Dodaju i da tamnije oči stimulišu proizvodnju veće količine melatonina koji ljude čini osetljivijim i podložnijim poremećajima u ponašanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: