Najveće šanse za srčani udar su na ovaj dan u decembru

Tokom prazničnih dana izloženost stresu je dodatno pojačana, a samim tim i rizik od infarkta. Šanse da doživite infarkt najveće su 25. decembra u 22 časa uveče, zbog stresa od poseta porodice i rođaka tokom praznika, rezultat je istraživanja..

Zdravlje

Izvor: B92, mirror.co.uk

Četvrtak, 13.12.2018.

19:30

Najveće šanse za srčani udar su na ovaj dan u decembru
Foto: Thinkstock

Istraživanje je obuhvatilo 283.014 slučajeva infarkta u Švedskoj u periodu od 16 godina i to od 1998. do 2013. godine.

Ovo je period kada je rizik tokom dana od infarkta oko 15 odsto veći, a uveče raste na neverovatnih 37 odsto. Rana jutra, oko 8 časova, i ponedeljak su takođe periodi sa povećanim rizikom.

Praznični dani su dani kada smo izloženi najvećem stresu i najjačim emocijama. Naučnici ukazuju da se u tom periodu najviše oseća bes, anksioznost, tuga, žaljenje i stres. Rizik je najveći kod onih koji su stariji od 75 godina, kod dijabetičara i srčanih bolesnika.

Najveći rizik nosi i novogodišnja noć kada se veliki broj ljudi časti alkoholom, pa onda imaju i komplikacije sa mamurlukom.

Zato je veoma važno skrenuti pažnju ljudima koji su izloženi riziku da znaju da se paze i da rade na prevenciji. Treba razviti strategiju za borbu sa stresom na vreme kako se ne bi osetile velike posledice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: