Ne valja prati zube odmah posle jela, a objašnjenje je logično

Zube ne treba prati odmah posle jela zato što zubi i desni omekšaju tokom obroka, pa ih je lakše oštetiti ako ih odmah istrljate četkicom. Stručnjaci preporučuju da sačekate 30-40 minuta, piše Bright Side.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

14:57

Ne valja prati zube odmah posle jela, a objašnjenje je logično
Foto: Thinkstock

Iako se plivanje preporučuje zbog niza pozitivnih zdravstvenih efekata, nikako se ne preporučuje da voda iz bazena uđe u usta. Razlog je što sredstva za dezinfekciju i održavanje vode sadrže sastojke štetne za zube, a naučnici su u osamdesetim sproveli istraživanje u kojem je utvrđeno da 40 posto ispitanih profesionalnih plivača ima velike probleme sa zubima.

Kafu pijte što je brže moguće i izbegavajte razvlačenje konzumiranja na više od 20 minuta, jer tako dajete više vremena kofeinu da uništava desni i boju zuba.

Zube uvek perite posebno, nikada to nemojte da radite u isto vreme kad se tuširate ili na šolji. Ovo je proces kom treba u potpunosti da se posvetite. Stručnjaci savetuju da pustite omiljenu pesmu sebi i svom detetu, jer ćete mu tako skrenuti pažnju dva-tri minuta.

Takođe se ne preporučuje bušenje jezika ili žvakanje leda, jer oboje može poremetiti desni i zube i zbog toga mogu da ispadnu plombe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: