Pronašla sočivo posle 28 godina - i to u oku

Zamislite da odete do očnog lekara jer vam je gornji kapak otečan i bolan, a ispostavi se da je unutra kontaktno sočivo kakvo niste nosili 28 godina. To se desilo četrdesetdvogodišnjoj Britanki, prenosi CNN.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 17.08.2018.

11:26

Default images
Thinkstock / Ilustracija

Cista ispod njene leve obrve je za šest meseci porasla i otekla, pa joj je pao kapak. Kada su hirurzi otvorili to mesto, otkrili su tvrdo sočivo, koje je bilo netaknuto i perfektno je zatvorilo tkivo. U procesu uklanjanja, sočivo je puklo.

Žena je bila potpuno zbunjena, sve dok se njena majka nije setila nezgode kad je ona imala 14 godina. Naime, dok je igrala badminton, udarila se reketom u levo oko. Imala je tada tvrda, klasična sočiva i ono iz levog oka nikad nije pronađeno. Porodica je pretpostavila da je sočivo ispalo i da je izgubljeno.

Posle toga ona nikad nije koristila takva sočiva.

Lekari kažu da ukoliko sočivo ostane u oku obično osoba oseća bol, osetljivost na svetlost i crvenilo, međutim ova Britanka to nije osećala.

Gubuitak sočiva u kapcima je česta pojava, ali bilo je svega nekoliko slučajeva da se ono inkapsulira kao strani predmet.

Postoji još jedan slučaj u Britaniji od prošle godine kad su oftalmolozi pronašli 27 mekih sočiva u oku jedne žene. Pronašli su jednu grupu od 17 sočiva u "plavoj masi" u njenom desnom oku, a onda još jednu gomilu od deset.

Žena koja je imala slabiji vid u desnom oku nego što je videla levim okom, mislila je da je gubila sočiva dok ih je stavljala.

U svakom slučaju, javite se lekaru kad imate bilo kakav problem sa okom i obavezno ga obavestite o bilo kakvoj traumi iz prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: