Ako posumnjate, proverite da li je dete došlo u dodir s drogom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na roditelje da sa pojačanim oprezom kontrolišu samostalno kretanje i ponašanje svoje dece u adolescentskom i nešto starijem uzrastu kako bi blagovremeno primetili i reagovali na eventualne promene u njihovom ponašanju.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 13.07.2018.

11:51

Ako posumnjate, proverite da li je dete došlo u dodir s drogom
Foto screenshot/TV Prva

Na samom početku muzičkog festivala Egzit uz poruku „Muzika da, droga ne“, Lončar je rekao da se mogu promeniti podaci koju pokazuju da je dve trećine posetilaca iz zemalja Evropske unije i 47 odsto sa prostora bivše Jugoslavije bilo u dodiru sa sa psihoaktivnim supstancama i drogama na tom festivalu.

„Mi mislimo da je ovo vrhunski festival i da može da bude još bolji bez korišćenja droga i psihoaktivnih supstanci. To je naš apel svima, da mogu da uživaju u muzici i festivalu bez dodatnih supstanci. Roditeljima savetujem da razgovaraju sa svojom decom i njihovim drugovima i ispitaju ih ukoliko posumnjaju da su bili u kontaktu sa bilo kojom vrstom narkotika“, rekao je Lončar za TV Prvu.

Kad budemo pričali o tome i uz pomoć medija možemo doći do rezultata u borbi protiv droge, istakao je on.

„Roditelji moraju da isprate gde su im i sa kim deca posebno kad idu sami. Neophodno je da pogledaju istini u oči, jer se ništa neće desiti ako posumnjaju i prećute“, dodao je Lončar.

Kao razloge zbog kojih dođe do prvog kontakta sa drogom ministar je naveo radoznalost dece, njihovo prihvatanje u određeno društvo, nedostatak sportskih ili drugih aktivnosti i porodične probleme.

„Nemoguće je da se uzme bilo koja supstanca i da nema promene ponašanja. Ono može biti rapoloženije ili depresivnije sve zavisi, ali promenu treba ispitati. U toj situaciji, uzmite dete za ruku i proverite da li je i šta konzumiralo. To se danas može uraditi na dosta mesta. Istina, ma kakava, treba da se sazna na vreme“, zaključio je Lončar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: