Ako ne možete da se razbudite, možda ste kafu pili na pogrešan način?

Da li ste i vi, možda, među onima koji ne mogu da se razbude ujutro, i pored toga što ste već popili kafu?

Zdravlje

Izvor: B92, Cracked.com

Četvrtak, 12.07.2018.

08:00

Default images
Thinkstock / Ilustracija

Uprkos tome što kofein pomaže ljudima da se razbude, mnogi ni posle jutarnje kafe ne mogu da se razbude i krenu u novi dan.

Međutim, istraživanje sprovedeno na vozačima pokazalo je kako se ovo stanje može prevazići. Najbolji trik za to je - još sna.

Stručnjaci Laboratorije za istraživanje spavanja Univerziteta u Lafborou, u Velikoj Britaniji, došli su do zaključka da još petnaestak minuta sna, posle ispijanja kafe, povećava budnost.

Kofeinu je potrebno 45 minuta da se svari. To je, međutim, predug vremenski period za spavanje, pošto mozak tada ulazi u dublje faze sna. Istraživanje pokazuje da je najbolje rešenje za to - zaspati još petnaestak minuta.

Kofein blokira proizvodnju jedinjenja adenozina, koje se sve više nakuplja u ogranizmu što je čovek duže budan, i na kraju ga uspava.

Zato, ako zaspite odmah posle kafe i uspete da izbegnete posledice toga, uspećete da "prevarite" organizam kako biste se kasnije lakše razbudili i bili spremniji za nove dnevne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: