Istraživanje: 90 odsto građana Srbije, BiH i Crne Gore protiv droge

Najnovije istraživanje o stavovima javnosti o zavisnosti od droga i oporavku, koje je sprovedeno u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, pokazuje da se čak 90 posto građana protivi korišćenju droga, a da 86 posto njih smatra da je treba zakonom zabraniti i držati pod kontrolom. Istraživanje je sprovedeno u toku 2017. godine s ciljem da pokaže koliko je javnost upoznata sa temom zavisnosti, kakvi su njihovi stavovi o konzumiranju droga, koliko je stigma još prisutna prema ljudima koji koriste ili su koristili droge nekada u životu, te koliko ima znanja o mogućnostima za oporavak od zavisnosti od droga. Asocijacije na drogu ili psihoaktivnu supstancu kod građana Srbije su veoma negativne.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2018.

11:50

Default images
Foto:Thinkstockphotos

Droga je bolest ili poremećaj

Na reč "droga" prva reakcija kod njih bila je - bolest, ugrožavanje, zavisnost i opasnost. Na pitanje u kojoj meri odobravate ili se protivite korišćenju droga ili psihoaktivnih supstanci velika većina stanovnika Srbije, devet od 10, se izjašnjava da se protivi korišćenju droga.

Većina stanovnika Srbije, čak 87 posto, smatra da korišćenje droga ne bi trebao biti izbor već da bi se korišćenje trebalo zabraniti i staviti pod kontrolu. Na pitanje da li je marihuana štetna po zdravlje - većina stanovnika saglasna je u stavu da je marihuana štetna za zdravlje - 70 posto i da izaziva zavisnost - 69 posto. Rekreativnoj upotrebi marihuane protivi se 81 posto stanovništva Srbije. Postoji jedan manji deo opšte populacije, oko 32 posto, koji smatraju da je marihuana biljka koja može imati koristi u lečenju različitih bolesti.

Stanovnici Srbije uglavnom se slažu da je zavisnost od droge bolest ili poremećaj bez obzira na vrstu droge ili učestalost korišćenja, a jedan manji deo smatra da je to nasledna bolest.

Gotovo tri četvrtine smatraju da je zavisnost od droge lični izbor ispitanika, dok nešto manje od jedne trećine stanovnika uzroke ove bolesti pripisuju karakteru zavisnika.

Nešto manje od jedne trećine ispitanika poznaju osobe koje koriste psihoaktivne supstance, dok osam posto njih navodi da su koristili droge u prošlosti, od čega nula posto to i dalje čini.

Na pitanje da li mislite da je oporavak od zavisnosti od droge moguć - nešto više od pola stanovnika odnosno oko 55 posto stanovnika Srbije procenjuje da je oporavak od svake zavisnosti moguć, dok njih 32 posto ne veruje u tu mogućnost.

Integracija u društvu je krucijalna, a nešto više od trećine stanovnika, oko 36 posto, veruju da se zavisnici od droga mogu potpuno oporaviti i vratiti normalnom životu. Druga polovina stanovnika, njih 52 posto, nisu toliko optimistični po pitanju potpunog oporavka. Smatraju da se zavisnik ne može ponovo integrisati i postati koristan član društva.

Porodica je ključna u traženju pomoći

Na pitanje kome se osoba koja je zavisna od droga može obratiti za pomoć - velika većina misli da se zavisnici od droga pre svih trebaju za pomoć obratiti svojoj porodici, a zatim lekarima i klinikama za lečenje zavisnosti.

Kod stanovnika Srbije preovladava opšti negativan stav prema drogama i strah od istih, te su asocijacije na drogu i psohoaktivne supstance izrazito negativne. Velika većina stanovnika Srbije se protivi korišćenju droga, što znači da na konzumaciju psihoaktivnih supstanci bilo koje vrste građani ne gledaju sa naklonošću.

Generalno je mišljenje da su posledice konzumiranja droga po zdravlje izrazito negativne, a jasan stav javnosti je da se korišćenje droga, bez obzira na vrstu, mora zakonom zabranati i strogo kontrolisati.

Otprilike jedan od 10 ispitanika bi podržao legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe što pokazuje da pogotovo među mladima vlada mišljenje o marihuani kao bezazlenoj biljci.

Promocija marihuane u medicinske svrhe uveliko dobrinosi normalizaciji konzumiranja marihuane.

Problem ipak postoji

Tri do četiri od 10 ispitanih stanovnika poznaju osobe koje konzumiraju droge i zbog toga ne možemo ostati indiferentni po pitanju još većeg podizanja svesti o zavisnosti i oporavku, jer je droga definitivno među nama, a i odgovornost kako ćemo postupiti prema tim ljudima i njihovim porodicama.

Stav javnosti je da je porodica ključna u traženju pomoći, kao i klinike za lečenje i savetovališta. Nažalost, porodica je ona koja poslednja reaguje, pa je važnost drugih navedenih servisa ključna kako bi se zavisnicima pružila pomoć kad je zatraže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: