Još jedno istraživanje pokazuje koliko su antibiotici opasni

Deca i odrasle osobe koje uzimaju pet najčešće prepisivanih antibiotika mogu da imaju više šanse za dobijanje kamena u bubregu od onih koji ne uzimaju te lekove, pokazalo je novo istraživanje. Lekari poručuju da zato oni ne treba da se uzimaju na svoju ruku.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

16:34

Još jedno istraživanje pokazuje koliko su antibiotici opasni
Thinkstock/seb_ra

Naučnici su utvrdili da je uzimanje neke od pet grupa antibiotika – sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina/metenamina i penicilina u prethodnih tri do 12 meseci bilo povezano s povećanim rizikom od pojave kamena u bubregu.

Povećanje rizika kretalo se u rasponu od 27 odsto većih izgleda kod penicilina do više nego dvostruko većeg rizika za kamen u bubregu nakon uzimanja sulfonamida, prenosi Net.hr.

“Bez sumnje antibiotici su spasli milione života i potrebni su za sprečavanje smrti i ozbiljnih posledica infekcija i njihova korist nadmašuje moguće štetne posledice", rekao je dr Gregori Tejzen, iz dečje bolnice u Filadelfiji, koji se nalazi na čelu istraživačkog tima ove studije.

Napominje da, ipak, ti rezultati ne sugerišu da te antibiotike lekari ne bi trebalo da prepisuju kada je to potrebno.
Thinkstock/photodeti
Naučnici odranije znaju da antibiotici utiču na ravnotežu bakterija, virusa i gljivica koje žive u i na ljudskom telu. Promene u probavnojj i urinarnoj flori odranije su istraživanjima povezane s kamenom u bubregu, ali do sada nijedno nije pokazalo povezanost između korišćenja antibiotika i kamena u bubregu, naveli su naučnici.

Istraživanje je pokazalo da najveći rizik od dobijanja kamena u bubregu imaju deca i tinejdžeri. Rizik od pojave kamena u bubregu smanjuje se s vremenom, ali ostaje povišen i do nekoliko godina nakon uzimanja antibiotika.

Naučnici su proučavali potrošnju antibiotika prema elektronskim zdravstvenim kartonima 25.981 čoveka koji su dobili kamen u bubregu, te u kontrolnoj grupi od 259.797 sličnih pacijenata koji nisu imali u razdoblju od 1994. do 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: