Čistite slušalice i ne delite ih - na njima su često gadne stvari

Od mrtvih ćelija do voska iz ušiju i bakterija - sve to može se naći na slušalicama koje koristite svakodnevno. Zato je izuzetno važno da ih redovno čistite, a prema studiji objavljenoj u magazinu "Online Journal of Health and Allied Sciences" česta upotreba slušalica koje se stavljaju u uvo povećava razmnožavanje bakterija unutar bubne opne.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2018.

13:42

Čistite slušalice i ne delite ih - na njima su često gadne stvari
Foto: Thinkstock

Takođe, treba da izbegavate da delite slušalice. Posebno u teretani i tokom vežbanja jer tada se pojačano znojite, a to doprinosi razvoju loših bakterija, prenosi "Dejli mejl". Zanimljivo je i da korišćenje slušalica dok telo proizvodi velike količine znoja može dovesti do "plivačkog uva", bolne infekcije ušnog kanala. "Prljave slušalice su rasadnik bakterija, gljivica. Na njima se nalazi i vosak iz ušiju pomešan s oljuštenim ćelijama kože, sitnim česticama prljavštine. Zato deljenje s drugima nije dobra ideja. Tokom istraživana pronašli smo štetne bakterije na 92 odsto slušalica i to kod ljudi koji su ih redovno delili s drugima", rekao je za "Dejli mejl" dr Čiranaj Mikopadaj sa Univerziteta "Manipal" u Indiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: