Ova žena piše dnevnike kako bi "pratila" svojih 12 ličnosti

Dvadesetrogodišnja Lauren Stot ima disocijativni poremećaj ličnosti (DID), stanje u kojem se ljudska psiha deli na dva ili više različitih tipova ličnosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 16.06.2018.

15:26

Ova žena piše dnevnike kako bi
Foto: Youtube Printscreen Special Books by Special Kids

Lauren Storo iz Džordžije "živi" sa 12 ličnosti, a sa njima upravlja tako što ispisuje dnevnike u kojima beleži svoje misli i osećanja koja pripadaju svakom delu njenih ličnosti, piše britanski Metro.

Disocijativni poremećaj ličnosti (DID) se obično javlja kao odgovor na traumu i smtra se ekstremnim oblik posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a). Doktori veruju da je Laurenino stanje proisteklo iz neidentifikovane traume koja se desila u periodu između prvog i drugog razreda osnovne škole, što je rezultiralo pojavom njenih višestrukih ličnosti koje deluju kao mehanizam odbrane.

Lauren je dijagnostikovan ovaj poremećaj u avgustu 2017. godine, godinu dana nakon pokušaja samoubistva u avgustu 2016. Od tada ona gotovo svakodnevno prisustvuje terapijama, na kojima dobija zadatak da nacrta svoje ličnosti. Ona kaže da likovi uvek pričaju između sebe a jedan od njih je Silvi, besni sedmogodišnjak sa kojim Laurenim verenik Aleks Vels ima stalnu borbu. Osim njega, ona je izdvojila je intelektualne delove njenih ličnosti, pobožnog Mormona i Houp koji mnoge njene bolne tinejdžerske uspomene i osećanja. Lauren kaže da je preteško detaljno govoriti o drugim ličnostima, uključujući onu koju ona opisuje kao životinjska.

Kako bi pratila sve svoje ličnosti, Lauren se služi dnevnicima koji joj pomažu da drži sve svoje ličnosti zajedno, na jednom mestu, a sve u nadi da će osloboditi bolne traume iz prošlosti.

Nedavno je uz pomoć terapeta postigli uspeh kada je njena tinejdžerska ličnost Houp podelila potisnuta sećanja iz vremena kada je Lauren bila seksualno zlostavljana. Tada je imala 17 godina. "Sećanja i ličnosti - oni su deo mene, ali moja ličnost je podeljena na 12 različitih psiha. Houp je jedna od ličnosti koju obično zovem žrtva. Pre nego što sam počela sa idem na terapiju, nisam imala ideju da sam bila seksualno zlostavljana u 17. Ali Houp je konačno shvatila da je pravo vreme da se setim trenutka kada sam bila zlostavljanja", otkrila je Lauren u razgovoru za Metro.

Kako kaže, najteže joj pada što su ljudi skeptični zbog njene dijagnoze.

"Misle da sam agresivna ili da lažem. A ja mogu samo da ih pitam: "Zašto bih lagala za ovako nesto"?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: