Ovaj vitamin znatno smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva

Visok nivo vitamina D znatno smanjuje rizik za nastanak raka debelog creva, dokazala je najnovija studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 15.06.2018.

18:25

Ovaj vitamin znatno smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva
Foto: Thinkstock

Vitamin D, koji se najviše može pronaći u masnoj ribi i punomasnim mlečnim proizvodima, pruža otpor tumorima u želucu blokirajući prolaz ćelijama raka, a najviše štiti žene, piše Dejli mejl.

U studiji, koju je predvodila T. H. Čan, s Harvardske škole javnog zdravlja, sugeriše se da bi idealna doza vitamina D koju bi trebalo da uzimamo trebalo da bude viša od trenutne koja se propisuje.

Istraživanje je pronašlo da trećina Amerikanaca i četvrtina Britanaca ima manjak ovog vitamina. I dok je vitamin teško pronaći u prirodnoj hrani, stručnjaci upozoravaju da vodite računa o suplementima koji nisu možda deteljno testirani i ispitani.

"Trenutno, zdravstvene agencije ne preporučuju vitamin D kao prevenciju protiv raka debelog creva, ali se nakon ovog istraživanja nadamo da će ga uvrstiti u preporuke", kazala je Mardži L. Meklauh, jedna od autorki studije.

Osim što sunčeva svetlost obezbeđuje u značajnim količinama vitamin D, koji naše telo apsorbuje, ovaj vitamin ćete pronaći u lososu, tunjevini, skuši, sardini, ali i mleku, soku od pomorandže, žumancetu, goveđoj jetri i margarinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: