Muškarci izdržljiviji? Žene su ih nadmašile, pokazuje istraživanje

Ženski mišići izdržljiviji su od muških, pokazalo je istraživanje Nutrition and Metabolism, što znači da se pripadnice nežnijeg pola manje umaraju nakon prirodnih vežbi mišića.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 15.06.2018.

08:20

Muškarci izdržljiviji? Žene su ih nadmašile, pokazuje istraživanje
Thinkstock/andreonegin

Naučnici sa Univerziteta Britiš Kolumbija ispitivali su izdržljivost mišića žena i muškaraca iste starosti i fizičkih mogućnosti.

Devet žena i osam muškaraca je potezalo stopalo protiv različitih vrsta senzora što je brže moguće više od 200 puta. Beležena je brzina, snaga i rotaciona sila njihovih pokreta, kao i električna aktivnost mišića, prenosi Index.

"Poznato je da su žene manje umorne od muškaraca tokom statičkih vežbi u kojima se zglobovi ne pomeraju kao što je držanje težine, ali nas je zanimalo vredi li to i kada su u pitanju svakodnevni dinamični pokreti. Konačan odgovor je da, žene su nadmašile muškarce", izjavio je autor istraživanja Brajan Dalton.

Dalton je pojasnio da su merili samo pokrete stopala, jer oni koriste mišiće na zadnjoj strani nogu koje koristimo za svakodnevne aktivnosti kao što su stajanje i hodanje.

"Muškarci će u maratonu pre stići do cilja, ali žene će biti znatno manje umorne", zaključio je Dalton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: