Test: Kako da znate da li unosite previše ugljenih hidrata?

Kada se odlučuju za dijetu, ljudi uglavnom prvo izbacuju ugljene hidrate, jer znaju da hleb i testenine goje. Ali, da li je baš uvek tako?

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 09.06.2018.

08:20

Test: Kako da znate da li unosite previše ugljenih hidrata?
Thinkstock / Ilustracija

Nekada nisu samo ugljeni hidrati krivi za našu liniju, već na nju utiče i stres ili nedostatak sna. Ali je, svakako, neprijatelj broj jedan svakog organizma šećer, koga često unosimo prekomerno a da toga nismo ni svesni.

Takođe, gojimo se i od pogrešnog spajanja namirnica koje sadrže skrob i šećer, a koji su glavni krivci za taloženje kilograma. A kako da znate da li zaista unosite previše ugljenih hidrata?

Doktor Hand van Tuleken predlaže test u trajanju od 30 sekundi, kojim biste to mogli da proverite, piše Dejli Mejl.

"Uzmite običan kreker i počnite da ga žvaćete dok ne počne da menja ukus, od blagog do prilično slatkog. Ako se ukus promeni za manje od trideset sekundi, vaš organizam vrlo dobro obrađuje ugljene hidrate. Ali, ako kreker za 30 sekundi ne promeni ukus, treba da razmislite o ishrani sa manje ugljenih hidrata", kaže Tuleken.

"Ako osetite slatkoću do 14. sekunde žvakanja, vaš organizam vrlo delotvorno obrađuje ugljene hidrate i koristi ih za energiju, pa možete da ih uzimate 250 grama na dan, odnosno oko četiri parčeta hleba sa celim žitaricama. Ako je za promenu ukusa potrebno od 15 do 30 sekundi, tada vam je dovoljno 175 grama ugljenih hidrata na dan. Ali, ako to traje više od 30 sekundi, tada ne bi trebalo da jedete više od 125 grama na dnevno", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: