Ako posle ovog snimka ne prestanete da pušite onda...

Svi znamo da je pušenje loše za pluća, ali je takođe glavni krivac za jednu od deset smrti izazvanih srčanim problemima.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2018.

13:00

Ako posle ovog snimka ne prestanete da pušite onda...
foto: screenshot

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno objavila video-materijal u kojem objašnjava na koji način cigarete utiču na naše srce.

Prilično deskriptivno, uz upozorenje na to koliki je broj smrti izazvanih srčanim bolestima nastalim kao posledica pušenja, video-snimak ističe i kako pasivno pušenje dovodi do srčanog i moždanog udara.

Kako bi na što bolji način sve to ilustrovali, tridesetominutni klip prikazuje transformaciju srca od zadimljenog do oštećenog i na kraju uništenog.

Zašto pušenje izaziva srčani udar?

Pušači imaju dvostruko veće šanse da dobiju srčani udar. Pušenje menja izgled i rad arterija, što dovodi do toga da se srce više trudi da radi kako treba. Što su arterije iskrivljenije to znači da sve manje nutrijenata i krvi teče kroz njih.

Pogledajte video-materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: