Niški Klinički centar zamenjuje sve aparate za hemodijalizu

Svi aparati za hemodijalizu u Kliničkom centru Niš biće zamenjeni u narednih 10 dana zahvaljujući donaciji farmaceutskih kuća, najavio je direktor te zdravstvene ustanove Zoran Radovanović.

Zdravlje

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.06.2018.

11:50

Niški Klinički centar zamenjuje sve aparate za hemodijalizu
Thinkstock / Ilustracija

On je izjavio da će Klinički centar dobiti 48 novih aparata, što će omogućiti mnogo komfornije sprovođenje terapije kod bubrežnih bolesnika.

Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić kazala je da optimalno vreme upotrebe aparata za hemodijalizu iznosi 20.000 sati, da svi aparati na toj klinici imaju preko 20.000 sati rada, neki preko 30.000 sati a pojedini i 50.000 radnih sati.

Prema njenim rečima, Klinika za nefrologiju u Nišu ima tokom godine 250 do 270 pacijenata na hemodijalizi i 130 do 140 pacijenata na peritonealnoj dijalizi.

"Broj pacijenata obolelih od hronične bolesti bubrega sve je veći i to ne samo zbog osnovne bolesti, već zbog posledica drugih oboljenja poput dijabetesa", rekla je Mitić na konferenciji za novinare.

Rukovodstvo Kliničkog centra Niš saopštilo je da su lekari te zdravstvene ustanove prošle nedelje prvi put uspeli da kod dvoje pacijenata na peritonealnoj dijalizi laperoskopskom metodom ugrade kateter neophodan za dijaliziranje.

Direktor Centra za minimalno invazivnu hirurgiju Veroljub Pejčić i hirurg tog Centra Slobodan Jovanović istakli su da laperoskopska ugradnja katetera ima brojne prednosti u odnosu na konvencionalnu.

"Nova metoda plasiranja katetera omogućuje njegovo bolje funkcionisanje. Nema pomeranja i curenja zbog kojeg kateter mora da se vadi", izjavio je Jovanović.

On je rekao da laperoskopska ugradnja peritonealnog katetera postaje u svetu "zlatni standard" lečenja, a trebalo bi da to postane i kod nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: