Namirnica koju svi imamo u kuhinji krije ključ za izlečenje raka?

Ispijanje rastvora sode bikarbone moglo bi da doprinese efikasnijem označavanju ćelija kancera koje uništavaju hemoterapijski lekovi, piše Dejli mejl.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

20:00

Namirnica koju svi imamo u kuhinji krije ključ za izlečenje raka?
Foto: Thinkstock

Kako tumor raste, tako polako prekida snabdevanje krvlju ćelija u njemu, što dovodi do otežanog pronalaženja pojedinačnih ćelija jer postaju skrivenije.

Prekid dotoka kiseonika takođe utiče na opadanje pH nivoa kancerogenih ćelija, zbog čega postaju kisele.

Ipak, konzumiranje mešavine vode i sode bikarbone vraća ponašanje ovih ćelija u normalu, zahvaljujući čemu postaju laka meta hemoterapijskih tretmana koji ciljaju aktivne ćelije, tvrde istraživači.

Naučnici sa američkog instituta za istraživanje raka "Ludvig" nadaju se da će novo otkriće dovesti do jeftinijih i efikasnijih tretmana protiv kancera.

"Reč je o vrlo jednostavnom konceptu. Ne o leku od 100.000 dolara godišnje po osobi. Bukvalno je u pitanju samo soda bikarbona", kaže vodeći naučnik istraživanja Či Van Dang.

U istraživanju su korišćeni miševi sa tumorom debelog creva. Kada bi pili vodu kojoj je prethodno dodata soda bikarbona, ćelije tumora postale bi aktivnije, i samim tim podložnije dejstvu hemoterapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: