Trening društvenog sanjanja: Umetnost i društveno sanjanje

Sistemsko-Psihodinamski Trening Organizacionog Konsaltinga koji vodi Psiho-socijalna Sekcija DGAB u saradnji sa Consulting-Art Beograd nalazi se u fazi završnih kurseva Regularnog treninga (petogodišnjeg) & Blok treninga, kao i započinjanja novih Uvodnih kurseva.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2018.

17:30

Trening društvenog sanjanja: Umetnost i društveno sanjanje
Thinkstock / Ilustracija

TRENING DRUŠTVENOG SANJANJA koji vodi dr.Marina Mojović sa kovoditeljkom dr. Jelicom Satarić, u saradnji sa Anđelom Iden I drugim članovima ‘Gordon Lawrence Foundation’ (David Armstrong, Franca Fubini-predsednica fondacije,..), teži da održi tradiciju kreatora metode, ali i da bude upoznat sa drugim sličnim metodama. Ovaj Trening je:

A) deo opšteg OK treninga (kao posebna grana dopune znanja i veština Društvenog Sanjanja), a postoji i kao
B) zaseban Trening Društvenog Sanjanja.

Trening je koncipiran po tripartitnom modelu (teorija, iskustvo i supervizije):

a) teorijski časovi (najmanje uvodni kurs sistemsko psihodinamskog OK, plus dodatni teorijski časovi vezani za oblast DS);
b) dovoljan broj učestvovanja u raznovrsnim matriksima društvenog sanjanja;
c) iskustvo ko-voditeljstva i voditeljstva (koje se po Gordonu naziva ‘host’, tj.’domaćin’ DS;
d) superviziju;
e) određeni broj trening radionica društvenog sanjanja; I f) pisanje završnog rada.

Značajan deo ovog treninga je i pažljivo diferenciranje (tj.učenje kroz iskustvo ):

A) različitih stilova vođenja DS, posebno sa kolegama iz grupno-analitičkog polja (Gila Ofer, Hanni Biran, Teresa von Sameruga, Amelie Noak);
B) kombinovanih metoda, kao što je ‘Social-dream-telling’ Robi Fridmana ( iskusili smo 2012 u Beogradu), i drugih;
C) primena u programu Građani u promišljanju;
D) posebnosti primene u različitim organizacionim sistemima;
E) uticaja lokalnog konteksta zemalja i organizacija u kojima se DS razvija.

Iskustvo i razumevanje značaja finih (naizgled beznačajnih) razlika, kroz reflesivne grupne diskusije tokom treninga, podrške u pisanju, prezentovanju i publikoanju radova iz ove oblasti, omogućavanje prilika za saradnju sa drugim sličnim matriksima, u duhu su psiho-socijanog polja inspirisanog dijalogom društvenog sanjanjanja.

Ova radionica pruža iskustvo i razumevanje:

a) Specifičnosti Nemačkog stila u korišćenju DS, I njihovog načina povezivanja sa psiho-socijalnim poljem rada;
b) Povezivanje sa tradicijom EATGA – European Association of Transcultural Group Analysis – dr.Kurt Husemann je među osnivačima, i dalje veoma aktivan.
c) Povezivanja sa Umetnosti.
d) Iskustvo DS u galeriji Goete Instituta. PROGRAM DOGAĐAJA

I DAN četvrtak 31.maj 20h - Goete Institut u Knez Mihailovoj ulici

Nakom kratkog predavanja o metodi, koje će održati Kurt Husemann i Marina Mojović, sledi seansa DS i dijaloga DS. Broj učesnika je vrlo ograničen, većinom umetnici, te je vrlo mali broj rezervisan za naše edukante koji učestvuju u celom događaju.

II DAN Petak 1. Jun

Narednog dana, u petak 1.juna u prostorijama Consulting Art na Banovom Brdu, za edukante treninga i druge zainteresovane, održaće se radionica od 8.30 do 13.h. Program je obuhvata predavanje 2, seanse društvenog sanjanja, dijaloga društvenog sanjanja, mogućnost učestvovanja u ko-vođenju seansi za edukante pod supervizijom, diskusione grupe o tehnici , iskustvima primene, itd.

Preliminarni program II DANA

9.00 - 9.10 Uvod u radionicu
9.10 - 10.00 Predavanje Kurt Husemann I diskusija
10.00 - 10.15 kafe pauza
10.15 - 11.00 Matriks društvenog sanjanja - (Kurt I Marina)
11.00 - 11.30 Dijalog društvenog sanjanja
11.30 - 11.45 kafe pauza
11.45 - 12.45 Refleksivna grupa
12.45 - 13.00 Zatvaranje radionice, sertifikati.

Učestvovanje novim zainteresovanima je moguće uz prethodni intervju. ISTORIJA DOGAĐAJA

Tokom prve zajedničke Trening radionice Društvenog Sanjanja sa Angelom Iden, kao deo eksploracije uticaja konteksta na matriks DS, održale smo jednu seansu u ateljeu našeg renimiranog vajara profesora na Beogradksoj Likovnoj Akademiji prof.Veljka Lalića. Vajar se prvi put i sam zatekao u matriksu, ne očekujući uticaj. No, od tada je započeo unutrašni process rada sa snovima. Prva izložba skulptura sanjanja bio je u galeriji u Podgorici – prilikom otvaranja je Marina Mojović bila pozvana da u galeriji void druptveno sanjanje i građane u promišljanju. Izložba se dalje razvijala, i sada stigla u galeriju Nemačkog Kulturnog Centra u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Kustos galerije, Selman I sam zainteresovan za različite pristupe sanjanju, predložio je kreiranje male radionice Drustvenog Sanjanja prilikom zatvaranja izložbe 31.maja, u kojoj će učestvovati umetnici, zainteresovani edukanti, i drugi građani. Izložba u izlogu.

O IZLOŽBI VELJKA LALIĆA

Izložbu Veljka Lalića u galeriji „Menjačnica“ pod nazivom „Grupni portreti snova / Beogradski matriks / 1:1, 1:10, 1:100, i…“ čine skulpturalne forme, koje autor naziva skulpturama snova, audio-vizelnim zapisima snova i printovima snova. Ovi radovi nastali su kao rezultat radionice „Društveno sanjanje“, održane 2012. godine u umetnikovom ateljeu. Na radionici je učestvovalo 80 osoba, čija su lica i snovi su pokrenuli nastanak fotografija, skulptura, audio-vizuelnih zapisa i printova. Umetnik nastavlja da radi na portretima snova i čini mu se da se taj rad nikada neće završiti.

Cena dogadjaja za edukante OK treninga van EU je 75 evra, iz EU je 100 evra, a za ostale učesnike 120 evra (u dinarskoj protivrednosti). U cenu je uključen: sertifikat o učestvovanju, osveženje, sendviči.

Za sva pitanja u vezi sa prijavom, kotizacijom ili plaćanjem možete se obratiti Marini Mojović na telefon +381 (0) 63 77 87 642 ili na e-mail: dr.marinamojovic@gmail.com I consultingartbeograd@gmail.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: