Svetski centri otpisali dečaka sa tumorom, spasen u Tiršovoj /VIDEO

Četvorogodišnji dečak Jovan Rusić operisan je na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Imao je tumor koji su veliki svetski centri, poput onih u Memfisu, Istanbulu i Parizu proglasili neoperativnim. Roditeljima su rekli da nema pomoći.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

10:10

Svetski centri otpisali dečaka sa tumorom, spasen u Tiršovoj /VIDEO
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ipak, naši lekari uspeli su da spasu život dečaku.

Doktori Dragan Vukanić, Miljan Mihajlovi, i Vuk Aleksić izveli su dve operacije za jedan dan, 16. maja, a maleni pacijent se trenutno oporavlja.

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, roditelji dečaka Sandra i Aleksandar Rusić rekli su da je dečak dobro.

Sve je počelo pre godinu dana, kada je Sandra napipala kvržicu kod Jovanovog levog bubrega, i zato ga odvela kod pedijatra.

Pedijatar navodi da je možda jedan kičmeni mišić jači od drugog, ali Sandra nije bila sigurna u to, tako da je kod privatnog lekara urađen ultrazvuk koji je pokazao da dečak ima tumor veličine 10 centimetara.

Sledi put u Novi Sad, kako bi se Jovan podvrgao magnetnoj rezonanci i sprovele različite analize, uključujući biopsiju.

Rezultati su pokazali da je reč o neuroblastomu, jednom od najmalignijih oblika tumora kod dece.

Jovan je operisan, a lekari su rekli da je ostalo pet odsto tumora i da je sve u redu.

"Mi smo njima verovali da je to rešena stvar. To je trajalo par meseci, a na svakoj kontroli su se videle promene. To su njegove reči... 'Ako poraste ponovo, šišamo'", kaže Aleksandar Rusić, otac dečaka.

U novembru odlaze na magnetnu rezonancu, na odeljenje za hematologiju i onkologiju, gde se lekari pitaju kako dečak uopšte stoji na nogama, s obzirom na to da je tumor već počeo da pritiska kičmeni stub i kičmenu moždinu.

Doktor Dragan Vukanić, dečji hirurg urolog, koji je takođe gostovao u jutarnjem programu, rekao je da je situacija bila vrlo komplikovana.

"Pored jednog tumora veličine pesnice odraslog čoveka iza svih velikih krvnih sudova i pankreasa u centralnom delu stomaka, rasla su tri tumora veličine jajeta, od kojih je jedan bio naslonjen direktno na kičmeni stub i ulazio među tri pršljena", objasnio je Vukanić.

Nakon što su odbijeni u Novom Sadu i inostranstvu, Rusići se obraćaju za pomoć stručnjacima u Tiršovoj.

Na sastanku velike ekipe hirurga, pedijatara, hematologa, onkologa, anesteziologa i radiologa, i brojnih drugih stručnjaka koji su direktno i indirektno uključeni u ceo proces, poput patologa, donesena je odluka da se dečak ipak operiše.

Tokom prve operacije, koja je trajala sedam i po sati, odstranjen je najveći tumor.

Nakon mesec dana izveden je i drugi operativni zahvat, posle kojeg je dečak i dalje mogao normalno da pomera noge.

Pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: