Inovativni lekovi za karcinom dojke i hepatitis C na novoj listi

Uskoro se očekuje nova pozitivna lista lekova na kojoj će se naći inovativni lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, hepatitic C i karcinom dojke, najavila je danas v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.05.2018.

13:44

Inovativni lekovi za karcinom dojke i hepatitis C na novoj listi
Thinkstock / Ilustracija

Ona je pojasnila da su se savremeni terapijski protokoli razvijali ubrzano, a da je postojao diskontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na pozitivnu listu.

"Sada je napravljeno nekoliko ubrzanih koraka. Centralna komisija za lekove zaseda svakog meseca, farmaceutskim kompanijama je omogućeno da podnose zahteve kontinuirano a ne jednom godišnje", rekla je Radojević Škodrić na skupu o inovativnim lekovima.

Ona je pojasnila da će se sa rezultatima rada Centralne komisije izlaziti kvartalno i da se uskoro očekuje nova lista lekova.

Kako kaže, uspostavljena je stalna komunikacija republičkih stručnih komisija, udruženja pacijenata, RFZO, ministarstva, farmaceutskuh kompanija.

Fond će, naglašava, zadržati i unaprediti partnerski odnos sa zdravstvenim ustanovama, farmaceutskim kompanijama u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

"Nadam se da ćemo uvesti što veći broj inovativnih lekova u skladu sa odlukom struke. Uočili smo da su pacijentima osim inovativnih lekova potrebne i brojni dijagnostičke procedure, analize, testovi i intenzivno radimo da se i to obezbedi", pojasnila je ona.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović istakao je da su posle posle pauze od pet godina gde nijedan inovativni lek nije stavljen na pozitivnu listu, ministasratvo i RFZO uveli 23 savremena leka.

"Nastojimo da u okviru postojećih finasijskih sredstava obezbedimo inovativne lekove. Na predlog republičkih stručnih komisija Centralna komisija RFZO zaseda i donosi odluku o uvodjenju savremene terapije", pojasnio je Mahmutović.

Ističe da je Centralna komisija donela niz zaključaka i da se mogu čekivati vrlo brzo za pojedine oblasti inovativni lekovi, a da su neke degenerativne i autoimune bolesti stavljene na prioritetnu listu.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja naglasio je da pozitivna lista nije redovno obnavljana inovativnim lekovima i da je država u poslednjih nekoliko godina odlučila da napravi pozitivne korake u tom pravcu.

"Sa trenutnim nivoom finansiranja neće biti moguće povećati dostupnost inovativnih lekova, ali ako pronadjemo dodatne načina finansiranja omogućićemo našim pacijebntima da se leče lekovima koji su revolucionarni, efikasni i najbolji u ovom momentu", rekao je Trkulja.

Pojašnjava da je na predstavnicima struke da kažu šta je to što je prioritetno da se uvede od terapije na pozitivnu listu i podseća da su farmaceutske kompanije podnele 180 zahteva za stavljanje inovativnih lekova na listu.

"Naša struka može jasno da odredi šta je ono što je prioritetno što bi moglo da ide već ove godine, šta bi moglo da sačeka za sledeću ili 2020. godinu", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: