Naučnici upozoravaju: Evo šta još može biti uzrok sede kose

Smatra se da je proces kose koja rano sedi uzrokovan genetskim faktorima. Ipak, učinak može imati i stres, napominju naučnici sa Univerziteta Alabama, u Birmingemu.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Sreda, 09.05.2018.

08:20

Naučnici upozoravaju: Evo šta još može biti uzrok sede kose
Foto: Thinkstock

Naučnici su naime otkrili da, kad je telo pod stresom zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, dolazi do dvostrukog efekta.

Geni zaduženi za kontrolu hormona stresa podstiču promene u folikulama kose koje proizvode boju. Kad se aktivira imunološki sistem, on takođe može da podstakne promene u ćelijama folikula kose. Zbog toga onda kosa počinje da sedi.

Naučnici su otkrili vezu između gena koji kontrolišu boju kose i onih gena koji šalju signal telu da je vreme za borbu protiv infekcije.

Studija objavljena u časopisu PLOS Biology, sprovedena na miševima, pokazuje da ćelije kad su napadnute proizvode interferone. Interferoni omogućuju da ćelije prolaze promene koje ometaju viruse i generalno pojačavaju obranu.

Neočekivana usputna pojava aktivacije obrambenog sistema je da isključuje ćelije koje proizvode boju kose i kože.

Autori studije smatraju da bi nam otkriće ove povezanosti moglo biti od pomoći u razumevanju pojave sede kose. Najvažnije od svega, moći ćemo bolje da razumemo bolesti poput leukodermije, piše Klix.

Ona uzrokuje diskoloraciju delova kože, a pogađa oko 0.5 do 1 odsto populacije. Tvrdnje kako kosa može posedeti doslovno preko noći nisu ipak naučno utemeljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: