Naučni skup "Novine u bolestima nevoljnih pokreta"

Dvodnevni međunarodni naučni skup "Novine u bolestima nevoljnih pokreta" biće održan sutra i prekosutra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.05.2018.

13:00

Naučni skup
foto: thinkstock

Skup će okupiti vrhunske stručnjake iz oblasti neurologije iz Italije, Francuske, Kanade, Nemačke, Grčke i Srbije.

"Čuveni fiziolog Hjulins Džekson rekao je naizgled paradoksalnu rečenicu - da je život pokret. Polazeći od tog mota, organizatori simpozijuma 'Novine u bolestima nevoljnih pokreta' pokušali su da s vrhunskim svetskim stručnjacima naprave presek trenutka u bolestima poremećaja pokreta", rekao je u susret skupu predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić.

On je objasnio da se poremećaji pokreta dele na hipokinetske sindrome, sindrome motorne usporenosti ili gotovo potpune motorne imobilizacije, kakve ponekad srećemo u Parkinsonovoj bolesti, i hiperkinetske sindrome.

Kostić je objasnio da je Parkinsonova bolest - bolest-model uz pomoć kog neurolozi pokušavaju da razumeju čitav niz elemenata koji će biti detaljno razmatrani na skupu.

"Pokušaćemo da razumemo u kojim se to strukturama mozga odigravaju promene koje dovode do specifičnih poremećaja ili, još bolje, da razumemo mreže neurona koje učestvuju u kontroli i regulaciji naše motorike. Pokušaćemo da razumemo uticaj genetskog faktora, ne samo na Parkinsonovu bolest, već i čitav niz poremećaja povezanih s nevoljnim pokretima i, najzad, da ustanovimo na koji način kognitivne funkcije i emocije utiču na motorne pokrete i vice versa", najavio je akademik Kostić.

Pored svetski priznatih stručnjaka, u naučnom skupu će učestvovati najistaknutiji predstavnici beogradske škole iz oblasti neurologije, što će biti dobar način da se preispitaju naši dometi i mesto u ovoj oblasti, ističu organizatori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: