SZO: Ovo su najzagađeniji gradovi sveta

Na listi 20 najzagađenijih gradova sveta, 14 su gradovi u Indiji, navodi se u objavljenom istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Zdravlje

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.05.2018.

08:40

SZO: Ovo su najzagađeniji gradovi sveta
Foto: Thinkstock

Glavni grad Nju Delhi našao se na šestom mestu najzagađenijih gradova sveta, a indijski grad Kanpur u 2016. uvršten je u sam vrhu liste po količini sitnih česica PM2,5, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Kapur je imao 17 puta više PM2,5 čestica od granice koju je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

PM2,5 su sićušne i smrtonosne čestice zagađenja koje mogu izazvati respiratorne i kardiovaskularne probleme.
World Health Organization
Zagađenje vazduha je u 2016. uzrokovalo više od 4,2 miliona smrti, pokazuju rezultati istraživanja. Više od 3,8 miliona smrti uzrokovano je zagađenjem od kuvanja i korišćenjem drugih tehnologija.

Indija je protekle decenije zabeležila brz privredni rast, ali stručnjaci upozoravaju da je on postignut na račun zagađenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: