Bolno stanje koje zbog sramote ne smemo ignorisati

Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sedenje i stres uzrok su hemoroida, o kojima se najmanje priča, jer pri samom spomenu izazivaju nelagodu.

Zdravlje

Izvor: Dnevnik.hr

Petak, 27.04.2018.

15:30

Default images
foto: thinkstock

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema u mlađoj populaciji su hemoroidi, neprijatna pojava čiji je uzrok savremeni način života.

Šta su hemoroidi i šta ih uzrokuje?

Spužvasti jastuci u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana, uz nasledne sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene, pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja.

Simptomi koje ne smete ignorisati

Hrkanje, osećaj unutrašnjeg pritiska, bolni otok, čvorovi i posledično krvarenje su prvi simptomi koji ukazuju na pojavu hemoroida. Ne smete ih ignorisati nego se morate konsultovati sa svojim lekarom o pravilnoj metodi lečenja, a ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana - postoji verovatnoća da to uopšte nisi hemoroidi.

To mogu biti razlozi koji ukazuju na Hronovu bolest, autoimunu inflamatornu bolest digestivnog sistema. U tom slučaju posetite gastroenterologa da izvršite sve neophodne testove i uklonite sumnju u vezi sa ovim zdravstvenim problemom.

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi

Spoljašnji su postavljeni duž ivica anusa i prekriveni vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, pojavljuje se otok na izlazu iz analnog kanala, a osećaj je prisutan kao teška i bolna izraslina. Krvare samo kad puknu i obično se povlače nakon terapije.
Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar anusa i manifestuju se kroz krvarenje i udubljenja koja se javljaju prilikom pražnjenja. Postaju nezgodni ukoliko se uklešte i ne mogu da se vrate u analni kanal, što izaziva teške bolove i krvarenje.

Terapija i prevencija

O ovoj bolnoj nelagodnosti muškarci i žene nerado govore, a čak više od 60 procenata ljudi ima problema sa hemoroidima. Kod učestalih problema sa hemoroidima potrebno je potražiti pomoć lekara, a preventivno kada se problem povuče, efikasno pomaže promena stila života – ishrana bogata vlaknima, fizička aktivnost i što manje napora pri vršenju velike nužde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: