Šta se desi kada istovremeno preterate sa alkoholom i marihuanom?

Omamljujuće dejstvo alkohola i marihuane izučavano je mnogo puta do sada, ali njihovo kombinovano dejstvo još predstavlja nepoznanicu.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 21.04.2018.

20:10

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Da bi se shvatilo šta se dešava sa organizmom ukoliko se unesu velike količine alkohola i marihuane, najpre bi trebalo uzeti u obzir nekoliko stvari.

Prvo, marihuana sadrži tetrahidrokanabiol (THC), koji utiče na kanabioidne receptore u mozgu. S druge strane, alkohol inhibira centralni nervni sistem.

Poređenje ova dva dejstva stoga bi bilo nešto poput mešanja "baba i žaba", navodi naučnik Gari Venk, profesor psihologije i neurologije na Univerzitetu u Ohaju.

"Reč je o dvema vrlo različitim drogama", kaže Venk.

Pojednostavljeno objašnjenje bilo bi da THC pretežno utiče na kognitivne sposobnosti, uzrokujući simptome poput paranoje i poremećaja u osećaju za vreme, dok alkohol pretežno pogađa motoričke sposobnosti, čineći da osoba otežano govori i ima teškoće sa pravolinijskim hodom.

Znači li to da se kombinovanjem alkohola i marihuane pojačava njihovo međusobno dejstvo?

"Ne baš", kaže Skot Lukas sa Medicnskog fakulteta na Harvardu, koji se bavi izučavanjem dejstva različitih psihoaktivnih supstanci.

U studiji objavljenoj 2001. godine Lukas je otkrio da se, kada osoba uz konzumiranje marihuane popije veliku količinu alkohola, nivo THC-a u njenoj plazmi skoro udvostruči.

Uprkos tome što ovo dejstvo nije letalno, svakako je rizičnije od zasebnog konzumiranja alkohola i marihuane.

"Zahvaljujući etanolu u alkoholnim pićima, THC u većoj meri utiče na mozak i dodatno utiče na otežano rasuđivanje i ubrzan rad srca koje uzrokuje marihuana. Sa time rastu i šanse za brojne vrste nesrećnih slučajeva, poput davljenja ili saobraćajnih nesreća", objašnjava Lukas.

Nedavna studija Univerziteta Djuk pokazala je da su mladi pacovi pod kombinovanim uticajem etanola i THC-a teže pamtili nove predmete, u poređenju sa odraslim pacovima kojima je dat samo alkohol, ili samo marihuana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: