Studija: Kafa bi mogla da pomogne ljudima sa srčanim oboljenjima

Svakodnevno ispijanje kafe i čaja moglo bi da bude od koristi ljudima koji imaju problema sa srcem, smatraju naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2018.

11:55

Default images
Thinkstock

Novo istraživanje dovelo je u vezu konzumaciju kofeina, kao sastojka ova dva popularna napitka, sa smanjenjem stope aritmije i abnormalnog srčanog ritma. Naučnici, međutim, upozoravaju da oni ljudi koji od ranije imaju problema sa srcem, ne bi trebalo da piju energetska pića, koja sadrže mnogo veći procenat kofeina.

Aritmije su stanja kod kojih srce kuca previše brzo, sporije ili nejednakim ritmom. Mnogi lekari savetuju pacijente sa atrijalnim ili ventrikularnim aritmijama da izbegavaju napitke koji sadrže kofein.

"Opšta je shvatanje da je kofein često uobičajni akutni 'okidač', kada su problemi sa srčanim ritmom u pitanju", kaže doktor Piter Kistler, elektrofiziolog sa Instituta za srce i dijabetes Bejker.

"Naš obiman uvid u medicinsku literaturu, međutim, sugeriše da to baš i nije slučaj."

Naučnici su analizirali 11 značajnih naučnih studija, u koje je ukupno bilo uključeno 360.000 ljudi, i otkrili da kofein nema nikavog uticaja na ventrikularnu aritmiju, piše Gardijan.

Analiza sugeriše da unos kofeina u količini od 300 miligrama dnevno može da se smatra bezbednim kod pacijenata koji pate od aritmija. To je, otprilike, količina koju sadrže tri šoljice kafe.

Međutim, postoje brojne individualne razlike kada je osetljivost na efekte kofeina u pitanju, imajući u vidu faktore koji dovode do aritmije kod nekih pojedinačnih slučajeva.

"Napici koji sadrže kofein, kao što su kafa i čaj, mogu da imaju dugoročna antiaritmična svojstva, posredovana antioksidantskim efektima i antagonizmom adenozina", kaže Kistler.

"U studijama, u koje je bio uključen veliki broja ljudi, pacijenti koji su umereno konzumirali kafu i čaj imali su niži rizik od pojave problema sa srčanim ritmom. Moguće je i da je to pozitivno uticalo na dužinu njihovog života", zaključio je on.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: