Velika nepoznanica: Kako so utiče na mozak?

Određena grupa neurona podstiče našu želju za natrijumom, zbog čega je veoma teško odoleti čipsu i slanim grickalicama, tvrde naučnici Medicinskog centra Bet Israel Dikones iz Bostona.

Zdravlje

Izvor: Avaz.ba

Subota, 14.04.2018.

08:15

Velika nepoznanica: Kako so utiče na mozak?
Thinkstock

Ta vrsta neurona nalazi se u predelu koji ima važnu ulogu za kardiovaskularnom sistemu. Naučnici ističu da ta subpopulacija ćelija registuje nedostatak soli, tj. natrijuma i pokreće apetit i želju za slanom hranom.

Međutim, kod disfunkcije se javlja reakcija organizma, koji tada misli da mu je potrebno više natrijuma nego što zaista jeste. Ta disfunkcija može da vodi ka konzumaciji previše ili premalo soli, što vremenom izaziva stres u kardiovaskularnom sistemu.

Problem kod unosa soli je to što ishrana koja obiluje natrijumom udvostručuje rizik od problema sa srcem.

Uzimanje manje od pet grama soli dnevno pomaže kod sniženja krvnog pritiska i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara. Ljudi ne mogu bez soli, pošto ona pomaže u regulaciji vode, krvnog pritiska i ćelijskih funkcija.

So se gubi lučenjem i drugim metabolitičkim procesima, a hormoni se otpuštaju kao odgovor na manjak soli. Ipak, još uvek nije poznato kako so utiče na mozak da stvara osećaj potrebe organizma za unosom soli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: