Da li je zaista neophodno unositi kompletne proteine?

Kompletni proteini sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, neophodnih za građenje i obnavljanje proteinskih tkiva u telu. Sad, kada to znate, glavno pitanje koje se postavlja jeste: Da li je zaista neophodno unositi kompletne proteine?

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 13.04.2018.

12:25

Da li je zaista neophodno unositi kompletne proteine?
Foto: Thinkstock

Kratak odgovor bio bi "ne", piše magazin Tajm.

Namirnice životinjskog porekla, poput jaja, mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda sadrže kompletne proteine, za razliku od biljnih, kojima "nedostaje jedan delić slagalice", odnosno odgovarajuće aminokiseline.

Pojedini ljudi zato smatraju da bi trebalo jesti takozvane "komplementarne proteine", kako bi naš organizam sintetisao kompletan protein.

Jedan od takvih primera jesu pirinač i pasulj, jer se aminokiseline koje nedostaju pasulju mogu naći u pirinču, i obrnuto.

Ipak, sudeći prema Akademiji nutricionizma i dijetetike (Academy of nutrition and dietetics), termini "kompletan" i "nekompletan" protein često dovode ljude i zabludu, prvenstveno zato što 24 sata nakon konzumiranja obroka (čak i samo biljnih) dobijamo adekvatnu zalihu esencijalnih aminokiselina.

Naime, aminokiseline se skladište u jetri za kasniju upotrebu u toku dana, tako da, ako ste vegan, nije potrebno jesti određene namirnice zajedno da biste uneli sve esencijalne aminokiseline u organizam.

Bitno je samo da jedete raznovrsnu hranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: