U laboratoriji prvi put uzgojeno "srce" koje kuca / VIDEO

Naučnici sa Univerziteta Kolumbija uspeli su u laboratorijskim uslovima u roku od četiri nedelje da razviju funkcionalan srčani mišić.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2018.

17:05

Default images
Foto: Thinkstock

Naučnici su razvili mišić korišćenjem matičnih ćelija, a novi "organ" dovoljno je zreo da prvi put u istoriji može da bude korišćen za medicinska istraživanja, piše Dejli mejl.

Ovaj revolucionaran proboj predstavlja veliki korak napred u proučavanju ljudske fiziologije, s obzirom na to da naučnicima pruža mogućnost testiranja novih tretmana za brojna medicinska stanja poput insuficijencije srčanog mišića.

Ovo nije prvi put da se srčani mišić uzgoji u laboratorisjkim uslovima, ali doktor Gordana Vunjak Novaković kaže da nijedno razvijeno tkivo do sada nije uspelo da oponaša ili pokaže neka od kritičnih obeležja odraslog ljudskog srca, poput strukture tkiva i/ili ritma otkucaja. Uobičajena praksa do sada bilo je korišćenje matičnih ćelija koje se nalaze u kasnijem stadijumu razvoja. One su na taj način bile bliže formiranju one vrste tkiva koje su naučnici želeli da proučavaju.

Ipak, naučnici sa Univerziteta Kolumbija odlučili su da isprobaju nešto drugačiju i smeliju metodu.

Oni su koristili matične ćelije u vrlo ranom stadijumu razvoja, kojima je bilo lakše manipulisati, i za koje su se nadali da će bolje reagovati na stimulaciju kojom bi se ubrzao njihov rast.

Da bi ubrzali razvoj srčanog tkiva, naučnici su propuštali električne impulse kroz srce kako bi ga stimulisali dovoljno da dođe do kontrakcija, a upravo ovaj proces događa se u zdravom srčanom mišiću u telu.

Naučnici su takođe razvili metodu i softver kojima su pratili frekvenciju, amplitudu i intenzitet kontrakcija srca, kao i njegov odgovor na lekove.

Novo otkriće takođe omogućava manipulaciju srčanog mišića tako da se ponaša kao srce obolele ili preminule osobe, što znači da će naučnici moći još bolje da prouče dejstvo potencijalno smrtonosnih zdravstvenih stanja vezanih za ovaj organ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: