Problem o kojem je muškarce "sramota" da pričaju: Doktor odgovara

Ako ste nedavno guglali „kako da sprečim svrab u preponama“, imamo loše vesti za vas – moguće je da imate infekciju.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2018.

14:14

Problem o kojem je muškarce

“Svrab ili tinea curis je površna infekcija na koži prepona koja uzrokuje nekoliko različitih vrsta gljivica“, kaže Evan Rajder, dermatolog.

Mada se može pojaviti svrab i kod muškaraca i kod žena, muškarci su podložniji ovom stanju zbog anatomije prepona, što dovodi do dodatnog trenja i vlaženja okoline.

Iako svrab nije prijatan, on je u većini slučajeva izlečiv.

Šta uzrokuje svrab?

via GIPHY

Gljivice, posebno ako nemate vremena za tuširanje nakon treninga. Znoj i bakterije se prirodno emituju i to stvara burno okruženje za gljivice.

Ako imate dijabetes, takođe ćete biti u riziku.

“Dijabetes povećava rizik od svraba na dva načina – višak šećera koji se emituje u vašem znoju je fantastična hrana za gljivice, a vaš imuni sistem nije toliko jak, što znači da ćete lakše dobiti infekciju kože“, ističe.

Prvi znak kožne infekcije je obično svrab praćen roze ili crvenim osipom sa lisnatim ljuspicama. Iako može početi na skrotumu ili pri bazi penisa, može napredovati ka bedrima i zadnjici. Ukoliko se ne leči, osip će nastaviti da se širi ka preponama, a to osim do svraba može dovesti i do neprijatnog mirisa.

Kako lečiti svrab?

via GIPHY

Srećom, tretman je prilično jednostavan. Ako su vaši simptomi samo svrab i crvenilo, počnite sa suvim prahom cink-oksida koji smanjuje vlažnost. Potražite i one sa antigljivičnim svojstvima.

Izbegavajte masti: one imaju tendenciju da zadržavaju vlagu što svrab učiniti jačim posle nekog vremena.

“Nažalost, svrab nekada može biti simptom nekog drugog stanja zbog čega je, ako prah i antigljivična sredstva ne pomognu, potrebno postetiti dermatologa. Izlivi psorijaze, određene bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok“, ističe dr Rajder.

Lekar vam može prepisati lekove na recept kako biste se rešili infekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: