Parkinsonova bolest ima svoju manje vidljivu stranu

Osobe koje boluju od Parkinsonove bolesti, uz motoričke simptome često se susreću i sa onim nemotoričkim, poput poremećaja sna, osećaja anksioznosti, a kod nekih pacijenata se razvijaju i depresija i demencija.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2018.

08:20

Parkinsonova bolest ima svoju manje vidljivu stranu
Thinkstock / Ilustracija

Motorički simptomi Parkinsonove bolesti su drhtavica ruku i nogu, usporenost pri obavljanju svakodnevnih radnji, ukočenost pojedinih delova tela, nestabilnost. Premda je reč o neurodegenerativnoj bolesti, ona uz motoričke uzrokuje kognitivne, psihijatrijske, autonomne i senzorne poremećaje.

Najrasprostranjeniji psihijatrijski poremećaj u ovom slučaju je depresija, koja se javlja kod 40 odsto obolelih, dok se kod otprilike isto toliko bolesnika razvija demencija. Kod mnogih pacijenata prisutan je i stalan osećaj anksioznosti.

Udruženje nemačkih neurologa (BDN) podseća na dobre rezultate lečenja anksioznosti i depresije kognitivno-bihevioralnom terapijom, a u težim slučajevima se propisuju lekovi, antidepresivi. Uz redovno vežbanje i fizikalnu terapiju, simptomi ovih psihijatrijskih poremećaja se, kod većine bolesnika, poboljšavaju.

Nemački neurolozi preporučuju i druge fizičke aktivnosti: šetnju, bavljenje jogom, meditacijom, plesom, a pomaže i muzikoterapija.

Još jedan od netipičnih simptoma Parkinsonove bolesti jeste poremećaj spavanja.

Kod njega je važno voditi računa o odgovarajućoj higijeni spavanja, o odlasku na spavanje i buđenju po mogućnosti u isto vreme, o kvalitetnom krevetu i jastuku, odgovarajućoj temperaturi prostorije, izbegavanju kasnih i obilnih obroka, izbegavanju uznemirujućih televizijskih sadržaja pre spavanja, meditaciji, slušanju opuštajuće muzike...

Nemački lekari ističu da je vrlo važno što ranije prepoznati sve navedene simptome. Informacije o simptomima treba prikupiti od samog bolesnika, ali i od članova njegove porodice ili negovatelja.

Kod lečenja je potrebno individualno pristupiti svakom bolesniku, u zavisnosti od njegovog životnog doba i stepena težine bolesti. Veoma je važno obolelima pružiti maksimalnu podršku, što se očekuje od lekara i od članova porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: