Stručnjaci obrnuli priču: Šta kada kičma zaboli?

Ljudima koji pate od bolova u leđima preporučuje se bilo kakav oblik fizičke aktivnosti, kažu stručnjaci.

Zdravlje

Izvor: Nedeljnik

Sreda, 28.03.2018.

08:20

Stručnjaci obrnuli priču: Šta kada kičma zaboli?
Foto: Thinkstock

Kada imate bolove u leđima ponekad je jedino što želite da ostanete u krevetu, ali lekari kažu da je to najgore što možete da učinite.

Ležanje obično pojačava bol, navodi Nemačko društvo za ortopediju i traumatologiju (DGOU). Umesto ležanja, treba hodati.

Bolovi u leđima vrlo su česta pojava, a izaziva ih stres, nedostatak vežbanja, napetost mišića ili psihološki problemi.

Zato se preporučuje bilo kakav oblik fizičke aktivnosti koji prija. Umereno vežbanje "podmazuje" zglobove, poboljšava pokretljivost karlice i jača mišiće.

Lekari ne preporučuju masažu niti akupunkturu, ali takvi tretmani mogu da se koriste kao dopuna fizičkoj aktivnosti, piše Nedeljnik.

Ipak, treba posebno obratiti pažnju ukoliko osoba ima jutarnju ukočenost, bolovi se pojavljuju noću ili, čak, postoji gubitak kontrole nad bešikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: