Najbolje proteinske namirnice koje treba jesti, naročito ako vežbate

Bez obzira na to s kojim ciljem vežbamo, ishrana i trening bi trebalo da budu usklađeni.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 26.03.2018.

08:15

Najbolje proteinske namirnice koje treba jesti, naročito ako vežbate
Foto: Thinkstock

Treningom se aktiviraju i stimulišu razni sistemi u telu, a hranom moramo da nadoknadimo potrošene i obezbedimo dodatne količine nutrijenata i energije za adaptaciju na trenažne stimulanse.

Ako se bavite bilo kakvom aktivnošću koja nešto intenzivnije aktivira vaše mišiće, morate da se pobrinete za to da oni dobiju svoj glavni i jedini nutrijent za izgradnju i adaptaciju - protein.

Ako, s druge strane, ciljano trenirate i radite na izgradnji mišića i snage, svaki obrok u toku dana trebalo bi da sadrži neku proteinsku namirnicu.

Isto tako, dijete s velikim procentom proteina pokazale su se kao bolji izbor za mršavljenje od onih s malim unosom proteina na dnevnoj bazi, piše Index.

Upravo zato postoje mnogi dodaci ishrani na bazi proteina, poput proteinskih čokoladica i šejkova, koji se konzumiraju odmah po završetku treninga kako bi vežbači brzo i jednostavno uneli u organizam proteine.

Međutim, nakon toga je vreme za prvi konkretan obrok koji bi obavezno trebalo da sadrži kvalitetnu proteinsku namirnicu.

Kvalitet proteinske namirnice zavisi od svarljivosti, profila aminokiselina koje sadrži, brzine apsorpcije i nekih drugih faktora, a ove namirnice će vam najbolje obezbediti kvalitetne proteine nakon treninga:
  • piletinu
  • govedinu
  • ribu
  • jaja


Poželjno je birati "čiste" delove mesa koji su manje masni.

Proteinske namirnice biljnog porekla nešto su siromašnijeg proteinskog sastava u poređenju s onim životinjskog porekla, a evo koje možete uključiti u obrok nakon treninga:

  • pasulj
  • leblebije


Što se sira tiče, posegnite za svežim sirom koji se nešto duže razgrađuje pa je dobar za doručak, ili za poslednji obrok u toku dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: